15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii

  În fiecare an, cu ocazia Zilei Pălăriei / Căciulii din 15 ianuarie, ni se sugerează să purtăm acoperământul pentru cap favorit sau unul trăznit,  având în vedere ca în emisfera nordică suntem in sezonul rece, ba chiar să organizăm, împreună cu prietenii noștri, o petrecere cu pălării și căciuli, fesuri.


Deși nu există nici o mărturie despre purtarea lor înainte de anii 3.000 î.Hr., se crede că acestea erau un lucru obișnuit chiar și în acea vreme. Figurina Venus din Willendorf, veche de 30.000 de ani, poate, de altfel, să înfățișeze o femeie cu un fel de căciulă dintr-un material textil împletit. Una dintre cele mai timpurii dovezi cunoscute despre existența acoperământului pentru cap a fost furnizată de un om din Epoca de Bronz, poreclit Otzi, descoperit înghețat pe un munte dintre Austria și Italia, unde trăia în jurul anilor 3.250 î.Hr. Acesta purta un fel de căciulă din piele de urs, prinsă sub bărbie cu câteva șnururi, asemănătoare cu o căciulă de blană rusească.      

                 

15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii

În Evul Mediu, pălăriile și căciulile desemnau statutul social. Al patrulea Sinod Lateran, condus de papa Inocențiu al III-lea, a hotărât ca toți evreii să se identifice purtând "Judenhat" ("pălăria evreiasca""). transformându-i astfel în ținte evidente ale antisemitismului!


Pălării structurate pentru femei, similare cu cele ale bărbaților curteni, au început să fie purtate spre finele secolului al XVI-lea. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, femeile purtau în Occident bonete, care au devenit treptat mai largi, decorate cu panglici, flori, pene și margini din material împletit. Pe la sfârșitul secolului, au fost introduse multe alte stiluri, precum pălăriile cu boruri largi și cu calote plate, și toca, pălărioară fără boruri pentru femei. 


Pe la mijlocul anilor 1920, când femeile au început să aibă părul scurt, au ales pălării care le înconjurau capul ca o cască. Acestea erau pălării "cloche", ale căror boruri joase le determinau pe femei să umble cu bărbia ridicată, ceea ce le dădea o atitudine de independență și încredere în sine.


Repere din istoria Zilei Pălăriei / Căciulii


- Anii 800: Feltrul, un material consacrat pentru pălării, a fost descoperit de Sfântul Clement al Irlandei, când acesta și-a pus în sandale fibre de in pentru a-și proteja picioarele. 


- 1849: A fost inventat de către Edward Coke, militar și politician britanic, MELONUL  (pălăria Bowler).


14 ianuarie: Ziua Îmbracă-ți Animalul de Companie


- 1882: Apare pălăria Fedora, una  îndoită de-a lungul pe partea de sus și strâmtată în față și pe părțile laterale, al cărei nume a provenit din titlul unui piese de teatru, în care personajul principal purta acelsi tip de pălărie. A devenit celebră mai târziu, când a fost purtată de Harrison Ford, în rolul său din film în care îl întruchipa pe Indiana Jones.


- Începutul anilor 1990: Devine la modă "beanie", fesul împletit, mai întâi din lână, și apoi din materiale sintetice, pentru vremea rece, cu marginile îndoite, purtat inițial în colegii din Occident. 


15 ianuarie : Ziua "Mulțumește-i Mentorului Tău"

15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii 15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.