23 ianuarie: Ziua Scrisului de Mână

 Dacă ții un jurnal sau folosești liste scrise de mână cu ceea ce ai de făcut / cumpărat, apreciezi, probabil, plăcerea tactilă și ritmul lent, liniștitor, focalizant, al scrierii de mână. Deși poate să pară nițel ciudat, învechit pentru noile generații, într-o lume plină de dispozitive digitale și aplicații de transpunere a vocii în text, acest scris este important încă, întrucât ne poate ajuta să ne ascuțim mintea, să ne încetinim viteza frenetică a gândurilor și să ne îmbunătățim memoria. 


Ziua Scrisului de Mâna este marcată anual pe 23 ianuarie în SUA și nu văd de ce ar fi rău în a o sărbători și noi...


Scrisul, elementul care separă preistoria de istorie, este o abilitate cheie în dezvoltarea civilizației umane.              

                                          

23 ianuarie: Ziua Scrisului de Mână

Adevăratele origini ale scrisului sunt tulburi, însă știm că acesta a apărut independent în mai multe regiuni ale lumii străvechi, în anii 3400 î.Hr., de la Mesoamerica până în China, India și Mesopotamia. Cele mai timpurii scrieri cunoscute provin din Irak-ul din prezent, constând din semne pictoriale care, mai târziu, au fost înlocuite cu un sistem complex de caractere (cuneiforme), bazat pe sunetele limbii sumeriene. 


Sistemele de scriere diferă în structura lor. Unele se bazează pe simbolismul pictorial, unele combină caractere ce formează un nou înțeles, iar altele folosesc structuri gramaticale pentru a crea propoziții și semnificații. Sistemele de scriere bazate pe alfabet utilizează simboluri pentru a reprezenta consoane, vocale ori silabe, în vreme ce sistemele semanto-fonetice au simboluri reprezentând atât sunete, cât și semnificații.


Repere din istoria Zilei Scrisului de Mână


- Anii 3400 - 3100 î.Hr.: Cele mai vechi mărturii ale scrisului, tabletele din lut sculptate cu simboluri cuneiforme apar în Sumeria.


- Secolul al VIII-lea î.Hr.: Grecii adoptă alfabetul fenician, ceea ce duce la dezvoltarea scrierii grecești și, mai târziu, a celei latine.


- 1450: Johannes Gutenberg inventează presa de tipărit, revoluționând publicarea în masă a scrierilor.


Data de 23 ianuarie a fost aleasă deoarece este cea a nașterii lui John Hancock, cel dintâi care a semnat Declarația de Independența a SUA.


Lucruri interesante despre scrisul de mână


- Analiza scrisului de mână sau grafologia este considerată, în general, o pseudoștiință. Deși poate furniza indicii în anumite situații, precum identificarea falsurilor, nu există o legătură dovedită între stilurile de scris și trăsături ale personalității ori stări psihologice.


- Oamenii care scriu notițe de mână tind să fie mai selectivi în ceea ce scriu, focalizându-se pe cele mai importante concepte și organizându-și mai eficient notele.


22 ianuarie: Ziua Bulinelor


- Scrisul de mână angajează abilități motoare și părți variate ale creierului și memoriei. Doctorii îl recomandă ca un hobby având darul de a ascuți mintea.


- Când scriem de mână în loc să facem asta la calculator sau pe un alt dispozitiv electronic suntem mai puțin distrași de media socială, email sau internet.


- Simplul fapt de a scrie de mână poate avea un efect calmant, terapeutic. În plus, scrierea pe hârtie a gândurilor și simțămintelor noastre poate îndepărta un relativ haos mental, ajutându-ne să ne eliminăm stresul și anxietatea.


- Studiile arată că oamenii care-și scriu obiectivele, îndeosebi de mână, au mai multe șanse de a și le atinge, întrucât reușesc să și le clarifice și să fie mai responsabili în abordarea lor. 


23 ianuarie: Ziua Plăcintei

23 ianuarie: Ziua Scrisului de Mână 23 ianuarie: Ziua Scrisului de Mână Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 22, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.