31 ianuarie: Ziua Benzii Scotch

 Ziua Benzii Scotch, marcată în fiecare an pe 31 ianuarie, celebrează invenția acestei benzi versatile, utilizate să lipească aproape orice și prezente, în zilele noastre, în aproape toate casele și companiile.


La începutul anilor 1920, Richard Drew lucra la "Minnesota Mining and Manufacturing Company" (Compania Minnesota de minerit și manufacturare) care producea, pe acea vreme, șmirghel. Pe când livra mostre de șmirghel atelierelor de reparații ale caroseriilor auto, a observat dificultatea cu care se confruntau lucrătorii când trebuiau să vopsească o mașină în două culori.


În acel timp, se obișnuia să se prindă pe mașini, înainte de vopsire, ziare fixate cu benzi adezive chirurgicale sau anumite tipuri de lipici.     

                            

31 ianuarie: Ziua Benzii Scotch

Acest lucru l-a inspirat pe Richard Drew să găsească o soluție eficientă, pe termen lung, în acesta privință. Așa a ajuns să inventeze o bandă de "mascare" din hârtie creponată, adeziv de tâmplărie și glicerină. Adera bine pe mașini și era ușor de desprins, fără a îndepărta vopseaua proaspătă. A fost, mai târziu, vândută ca "bandă de mascare Scotch".


În jurul anilor 1950, compania producătoare de astfel de bandă a creat o alta transparentă, mascată, numită "Scotty McTape" (într-o traducere aproximativă, "McBanda Scoțiană"), care a fost declarată publicitar drept membru al clanului scoțian Wallace, din care făcea parte Sir William Wallace, vestit cavaler și nobil scoțian, unul din principalii lideri în timpul Războaielor Scoțiene de Independență. 


Oricum, s-a renunțat la ea la debutul anilor 1970. După ani, mai mulți fabricanți au început să scoată pe piață bandă adezivă transparentă, dar americanii tind și în prezent să-i spună "Scotch Tape" sau "bandă scoțiană". Într-un fel sau altul, acesta denumire a ajuns și la români, care-i zic, fără să știe de ce, "bandă scoci".  


Precizări despre banda Scotch


- Banda Scotch aderă pe multe suprafețe, inclusiv pe hârtie, plastic, sticlă, ciment și metal.


- Scotch Tape este de fapt o marcă înregistrată, un nume de brand pentru benzile sensibile la presiune.


30 ianuarie: Ziua Mondială a Leprei


- Este prima bandă transparentă din lume.


- În SUA, în decursul Marii Depresii economice, banda Scotch era folosită pentru lipirea bancnotelor rupte. La noi, această metodă este utilizată și în prezent. 


- A fost întrebuințată ca scut anticoroziv la dirijabilele Goodyear Blimp.


- În timpul celui de-al doilea război mondial, militarii americani aveau nevoie de întreaga producție de bandă Scotch din SUA, vânzarea acesteia fiind interzisă civililor. 


31 ianuarie: Ziua "Inspiră-ți Inima prin Artă"

31 ianuarie: Ziua Benzii Scotch 31 ianuarie: Ziua Benzii Scotch Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 30, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.