9 ianuarie: Ziua Internațională a Coregrafilor

 Ziua Internațională a Coregrafilor de pe 9 ianuarie este dedicată anual , pe tot globul, acestor maeștri ai minții ai dansului, genii creative ale aducerii armonioase laolaltă a unor diferite mișcări ale trupului uman.


Deși este greu de a găsi o vreme exactă a apariției dansului, dovezile arheologice sugerează că ar exista de milenii. Știm că înainte de ivirea limbajului, ființe umane comunicau prin gesturi. Dansul a avut, din timpuri străvechi, o funcție nu numai comunicativă, ci și culturală și religioasă. Dansurile sociale, de celebrare, sunt printre cei mai importanți factori în dezvoltarea civilizațiilor omenești timpurii. 

   

9 ianuarie: Ziua Internațională a Coregrafilor

Câteva din cele mai vechi mărturii despre dans provin din sculpturi din peșteri și temple din Egipt și India. Dansurile rituale erau parte integrantă a ceremoniilor din Grecia antică și era performate chiar și la deschiderea Jocurilor Olimpice. Totodată, grecii se dedau unor petreceri îndelungate, în care alcoolul era însoțit de dans.


Cu timpul, în toată lumea, s-au dezvoltat diverse dansuri, cu reguli și caracteristici diferite. Interacțiunea dintre dans, muzică și performanță a ajuns să fie tot mai strânsă, iar artiștii au început să-și exprime mai sugestiv viziunea coregrafică. În anii 1900, cuvintele "coregrafie" și "coregraf" au intrat în uz, iar lumea coregrafiei a căpătat o nouă formă!


Repere din istoria Zilei Internaționale a Coregrafiei


- Cu 9.000 de ani în urmă: Potrivit unor dovezi arheologice, din peșteri indiene, dansul este înfățișat în sculpturi. 


- Cu 5.300 de ani în urmă: Reprezentări ale mișcărilor dansului sunt redate în picturi din mormintele egiptene.


8 ianuarie: Ziua Băii cu Clăbuci / Spumă


- 1936: Termenul "coregrafie" este folosit pentru prima dată de George Balanchine, pentru spectacolul de pe Broadway "On Your Toes" ("Pe vârfurile picioarelor tale").


Precizări despre Ziua Internațională a Coregrafilor


- Coregrafia înseamnă literal "scriere în dans", provenind din cuvintele grecești  "χορεία" (dans circular)  și "γραφή" (scriere). Este arta creării și aranjării mișcărilor dansului. 


- Coregrafii sunt oamenii extrem de înzestrați. Ei se remarcă prin abilitatea lor de a dansa, a celor de a îi învață pe alții și a comunica, prin răbdare, imaginație, creativitate. 


9 ianuarie: Ziua Electricității Statice

9 ianuarie: Ziua Internațională a Coregrafilor 9 ianuarie: Ziua Internațională a Coregrafilor Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 08, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.