10 martie: Ziua Mondială a Rinichilor

 Anual, pe 10 martie, Ziua Mondială a Rinichilor are țelul de a mări conștientizarea despre variatele boli ale acestora și modul cum pot afecta ele viața oamenilor. Corpul uman are nevoie de rinichi pentru a funcționa corespunzător, iar pentru cei bolnavi din cauza lor chiar și cele mai simple sarcini se pot transforma în unele dificile. 


Civilizațiile lumii au fost conștiente de importanța rinichilor în trupul omenesc chiar și înainte ca știința să-și atingă statutul, respectul din prezent. În Biblie, rinichii sunt menționați de mai mult de 30 de ori. În vremuri străvechi, reprezentau emoțiile, dorințele și înțelepciunea. Papirusurile egiptene Ebers, datând din anii 1550 î.Hr. și descoperite de egiptologul german Georg Ebers, conțin descrieri detaliate ale rinichilor. Includ, de asemeni, imagini ale unor mumii cu afecțiuni ale lor, precum cistite și pietre.

    

10 martie: Ziua Mondială a Rinichilor

Ziua Mondială a Rinichilor a fost întemeiată în 2006 de Societatea Internațională de Nefrologie și Federația internațională a Fundației Rinichiului. Ziua evidențiază prevalența bolilor de rinichi și importanțapăstrării sănătății optime a acestora. Alte obiective ale zilei pun accentul pe rolul semnificativ al diabetelor și tensiunii sanguine ridicate ca factori de risc în boala cronică a rinichilor.


Pe 10 martie, toate guvernele sunt încurajate să intre în acțiune și să investească în explorarea rinichilor, laboratoare și rate de spitalizare mai mari pentru cei afectați de îmbolnăvirea lor. 


Repere ale Zilei Mondiale a Rinichilor


- 1902: Primul transplant reușit de rinichi este făcut la un câine la Școala de Medicină din Viena, Austria. 


- 1936: Are loc primul transplant (nereușit) al unui rinchi de la om la om. 


- 1954: Cel dintâi transplant de la un donator în viață se desfășoară cu succes între doi gemeni identici la Spitalul Peter Bent Brigham, din Boston, SUA.


9 martie: Ziua Chiftelei


- 1962: În Boston este performat primul transplant reușit de rinichi de la un donator decedat, rinichiul rezistând apoi 21 de luni. Cu acest prilej este folosită în premieră Azatioprina, un medicament imunosupresor. 


Lucruri interesante despre rinichi


- Rinchii sunt aproximativ de mărimea unui telefon celular și cântăresc circa 113,4 până la 170 de grame. 


- Rinichii sunt capabili să genereze vitamina D în trupul uman.


- Dacă este îndepărtat unul dintre rinichi, corpul pierde numai 25% din funcționare ambilor.


- Cea mai mare piatră la rinichi a avut o greutate de 3,5 kilograme.


- Tot sângele corpului nostru trece prin rinichi, fiind filtrat la fiecare 30 de minute!


10 martie: Ziua Internațională a Perucii

10 martie: Ziua Mondială a Rinichilor 10 martie: Ziua Mondială a Rinichilor Reviewed by Diana Popescu on martie 09, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.