28 martie: Ziua Trigliceridelor

 Ziua Trigliceridelor din 28 martie ne reamintește anual că sănătatea este cea mai de preț avuție a noastră și că, asemeni oricăror altor lucruri din viață, avem nevoie de echilibru și în domeniul nutrițional. Prea mult din orice, chiar și din vitamine ne poate face rău. Acesta este motivul pentru care nivelurile înalte de trigliceride, compuși lipizi importanți, care ne pot ajuta să ne asigurăm energia, pot fi extrem de dăunătoare. 


În vreme ce în multe cazuri, astfel de niveluri pot fi tratate cu medicamente, studiile recente au arătat că la oamenii mai în vârstă (de peste 50 de ani) nivelul trigliceridelor este cauzat de schimbări hormonale.                  

28 martie: Ziua Trigliceridelor

La bază, trigliceridele sunt acizi grași consistând din grăsime saturată/nesăturata și glicerol (un tip de glucoză). Cunoscuți și ca lipide, compușii grași sunt creați de corpurile noastre când au un exces de carbohidrați sau zahăr. Trigliceridele, stocate în principal pe șolduri și abdomen, ne furnizează energie. Când mâncăm margarină, carne, unt sau alte produse lactate, ingerăm trigliceride. 


Nivelurile înalte de trigliceride pot conduce la boli de inimă și complicații asociate. Doctorii le depistează utilizând un test de sânge numit profil lipidic. Un profil al lipidelor ne arată nu numai nivelul trigliceridelor, ci și cel al colesterolului și cel de grăsimi săturate/nesaturate, în funcție de care medicul ne poate recomandă un tratament, incluzând atât medicamente, cât și schimbări ale dietei și exerciții fizice.


27 martie: Ziua Internațională a Whisk(e)y-ului


Ziua Trigliceridelora fost celebrată pentru prima oară în 2018, de doctorii de pe tot globul, ca o cale de a atrage atenția necesară asupra acestei chestiuni. Oamenii de peste 20 de ani ar trebui să-și verifice regulat nivelul de trigliceride, ca factori ce pot începe să aibă un impact asupra sănătății lor. 


Repere din istoria Zilei Trigliceridelor


- 2009: După teste cu șobolani de laborator, s-a descoperit că introducerea acidului lipoic în dietă ne poate reduce semnificativ nivelurile de trigliceride.


- 2015: A fost oficializată Ziua Trigliceridelor.


- 2015: Studiile au demonstrat că, odată cu înaintarea în vârstă, schimbările hormonale pot duce la mărirea nivelului de trigliceride.


5 lucruri importante despre colesterol


- Putem avea complicații severe ale stării de sănătate dacă avem niveluri scăzute de colesterol întrucât organele noastre interne au nevoie de el pentru a funcționa corespunzător.


- Pe de altă parte, pot apare complicații serioase ale sănătății noastre când nivelurile de colesterol sunt prea ridicate, ducând la înfundarea arterelor, atacuri și boli de inimă.


- Exercițiile fizice produc transpirație, ceea ce determină niveluri bune de colesterol.


- Unul din trei adulți suferă din cauza nivelurilor înalte de colesterol, din pricina unor stiluri de viață nesănătoase.


- Cotele înalte de colesterol influențează negativ funcționarea creierului și crează o sporită probabilitate de dezvoltare a bolii Alzheimer. 


28 martie: Ziua de Apreciere a Buruienilor

28 martie: Ziua Trigliceridelor 28 martie: Ziua Trigliceridelor Reviewed by Diana Popescu on martie 27, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.