5 martie: Ziua Personalității Multiple

 Ziua Personalității Multiple, marcată în fiecare an pe 5 martie, este dedicată unei afecțiuni cunoscute și ca Tulburarea de Identitate Disociativă. Afecțiunea Personalității multiple este o condiție relativ nouă despre care psihiatrii încă învață și care, adeseori, rămâne nediagnosticată. Pentru cei diagnosticați cu ea, poate fi o experiență terifiantă, acompaniată de schimbări bruște ale dispoziției și neîncredere în sine. 


Dezordinea Personalității Multiple se manifestă prin pierderea memoriei, experiențe mentale în afara trupului, detașare de emoții și lipsa identității personale, ce pot duce la tendințe de sinucidere.     

 

5 martie: Ziua Personalității Multiple

Psihiatrii caută, de obicei, să găsească la oamenii suferinzi de această boală cel puțin două personalități distincte, diferite. În secolul al XIX-lea, tulburarea a fost adeseori incorect asociată cu somnambulismul provocat de traume emoționale ori chiar epilepsie. 


Clara Norton Fowler a fost cel dintâi pacient diagnosticat studiat corespunzător de un neurolog în 1898. Schizofrenia a fost descoperită în 1906 și, în următoarele decenii, a fost diagnosticată pentru cele mai multe cazuri psihologice indicând tulburarea de identitate disociativă. 


Cercetările au dovedit existența acestei tulburări, însă puțini oameni îi cunosc diagnoza sau tratamentul. 


4 martie: Ziua Muzicii de Marș


Ziua Personalității Multiple are două țeluri principale. Primul este de a-i încuraja pe cei afectați de acest diagnostic să-și împărtășească experiențele și să găsească căi de a se iubi și a se accepta pe ei înșiși într-o lume în care tulburările psihice nu sunt bine știute sau înțelese. Al doilea țel este mărirea conștientizării despre această boală, sprijinirea altora în înțelegerea sa și a modalităților de abordare a sa în traiul zilnic. 


Lucruri mai puțin știute despre Personalitatea Multiplă


- Este un mecanism de a face față unor experiențe de viață violente și traumatizante din trecut.


- Tulburarea își are originea, de obicei, într-o traumă din copliarie care, fără psihoterapie, poate dura întreaga viață.


- Afecteză mai ales femeile.


- Are alte trei tipuri: amnezie disociativă, depersonalizare și identitate disociată, în funcție de ceea ce o declanșează. 


5 martie: Ziua Mondială a Cărții

5 martie: Ziua Personalității Multiple 5 martie: Ziua Personalității Multiple Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.