10 aprilie: Ziua Golfului

 În fiecare an, pe 10 aprilie, este sărbătorită Ziua Golfului, o zi dedicată acestui sport nobil în care competitorii utilizează mai multe tipuri de crose pentru a lovi repetat o minge și a o introduce, pe rând, într-o serie de găuri ale unui teren special amenajat. 


Este, totuși, un spațiu care nu necesită o zonă de joc standardizată, și presupune un traseu constând dintr-o înșiruire de 9 sau 18 găuri. 


Fiecare gaură, marcată cu un steguleț pentru a fi zărită de la distanță, trebuie să aibă o "zonă de start" (tee box, tee area sau tee) și o "zonă verde" (putting green), gaura având un diametru de 11 centimetri.  


10 aprilie: Ziua Golfului

Jocul modern de golf provine din Scoția secolului al XV-lea. Traseul cu 8 găuri a fost creat la Old Course din St. Andrews, în 1764. Primul turneu de golf și cel mai vechi existând încă este Open Championship, cunoscut ca Open-ul britanic, organizat pentru  întâia dată în 1860 la Clubul de Golf Prestwick din Ayrshire, Scoția. Acesta este unul dintre cele patru campionate masculine pentru jucătorii profesioniști, celelalte trei având loc în SUA: Masters, U.S. Open și Campionatul PGA.


Unii istorici sunt de părere că golful își are originea în jocul roman "paganica", în care participanții foloseau un băț îndoit pentru a lovi o minge din piele cu o umplutură. Se spune că "paganica" s-ar fi răspândit în întreaga Europă pe măsură ce romanii au cucerit cea mai mare parte a continentului, în decursul secolului I d.Hr.


Alții cred că precursorul golfului a fost "chiuwan" ("chui" însemnând "lovire" și "wan" "minge mică"), un joc chinezesc practicat între secolul al VIII-lea și secolul al XIV-lea. Un pergament din vremea dinastiei Ming, avându-l drept autor pe artistul Youqin, datând din 1368 și intitulat "Banchetul toamnei", înfățișează un membru al curții imperiale chinezești balansând ceea ce pare a fi o crosă de golf către o minge cu scopul de a introduce într-o gaură. Jocul ar fi fost adus în Europa în timpul Evului Mediu.


Un alt joc timpuriu asemănător golfului modern a fost cunoscut ca și "cambuca" în Anglia și "chambot" în Franța. Totodată, "kolven" (un joc implicând o minge și o bâtă curbată) era practicat anual în Loene, Olanda, începând cu 1297, pentru a comemora capturarea asasinului lui Floris V, cu un an mai devreme. 


9 aprilie: Ziua Inorogului

10 aprilie: Ziua Golfului 10 aprilie: Ziua Golfului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 09, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.