18 aprilie: Ziua Conștientizării Autismului Adult

 Ziua Conștientizării Autismului Adult, marcată anual pe 18 aprilie, are țelul de a face mai ușoară viața autiștilor adulți și a celor care îi îndrăgesc. Autismul, cunoscut și ca Tulburare de Spectru Autist (TSA), poate fi identificat printr-o gamă largă de afecțiuni caracterizate de dificultăți țînând de abilitățile sociale, comportamentele repetitive, vorbire și comunicare nonverbală. 


Adulții cu autism au, totuși, contribuții importante în artă, comerț, știință și multe alte domenii. Îngrijitorii de sănătate trebuie să-și amintească faptul că autismul poate avea mai mulți factori declanșatori. Împreună cu autismul, cineva poate suferi și din cauza unor sensibilități senzoriale și probleme medicale precum afecțiuni gastrointestinale, convulsii și tulburări ale somnului, anxietate, depresie și lipsă de comunicare.    

                                           

18 aprilie: Ziua Conștientizării Autismului Adult

Cercetătorii sugerează că autismul poate apare în urma unor influențe atât genetice, cât și din mediul înconjurător. Simptomele de autism la adulți se pot manifesta diferit față de cele ale copiilor. Mulți adulți au învățat cum să se confrunte cu simptomele lor de-a lungul timpului. Pe de altă parte, unele cazuri de autism nu sunt depistate în copilărie, chiar dacă simptomele lor sunt prezente.


Oricum, semnele de TSA la adulți pot fi indicate de dificultatea în vorbirea cu alții și în menținerea de prietenii. Pot fi lupte interioare în controlarea emoțiilor, focalizarea interesului pe un subiect anume și verbalizarea repetată despre acesta.


Repere din istoria Zilei Conștientizării Autismului Adult


- 1908: Termenul de autism este dezvoltat de psihiatrul Eugen Bleuer din Elveția.


- 1943: Leo Kanner este cel dintâi care definește autismul.


17 aprilie: Ziua Internațională a Poeziei Haiku


- 1944: Hans Asperger descrie o formă mai ușoară de autism cunoscută în prezent ca Sindromul Asperger.


- Anii 1980: Cercetările despre autism încep să se intensifice. 


Lucrurile interesante despre autism


- Autismul nu este o boală neobișnuită! În fiecare an, unul din 68 de copii este diagnosticat cu autism.


- Băieții tind să fie de 5 ori mai mult diagnosticați cu TSA decât fetele. 


- Tratamentul este scump. TSA costă o familie din SUA circa 60.000 de dolari pe an.


- Printre oamenii faimoși care au fost posibil autiști pot fi menționați Albert Einstein, Isaac Newton, Andy Warhol. Bill Gates poate fi și el afectat de TSA.


18 aprilie: Ziua Patrimoniului Mondial | Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

18 aprilie: Ziua Conștientizării Autismului Adult 18 aprilie: Ziua Conștientizării Autismului Adult Reviewed by Diana Popescu on aprilie 17, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.