12 mai: Ziua Odometrului

 Anual, pe 12 mai, Ziua Odometrului celebrează invenția acestui dispozitiv de înregistrare a kilometrilor rulați, numit și contor de parcurs sau kilometraj, care ne ajută când și cum să știm să ne ducem mașina pentru verificări, întreținere și reparații.


Termenul de odometru provine din cuvintele grecești "hodos", cu semnificația de "cale" și "motron", însemnând "măsură".


În Grecia antică, "betamiștii" erau oameni instruiți special pentru a măsură distanțele prin numărarea pașilor lor parcurși între un punct și un altul.   

                             

12 mai: Ziua Odometrului

Primul odometru a fost menționat în istorie în decursul dinastiei Han din China. Acesta consta dintr-o căruță în care se află o tobă. De fiecare dată când se făcea măsurarea unei anumite distanțe, în tobă bătea o figurină confecționată din lemn. Acest odometru rudimentar a avut influențe asupra invenției celui actual.


În 1847, William Clayton, un pionier american mormon, a scos la iveală al său "roadmeter" (în engleză, "road"="drum" și "meter"="metru") și l-a atașat la căruța sa pe când se îndrepta către Utah.


Ideea lui a condus la crearea primului odometru pentru mașini la debutul anilor 1900. Acesta a fost dezvoltat de Arthur P. și Charles H. Warner din Beloit, Wisconsin, SUA, și a fost patentat drept "Auto-Meter" ("auto-metru"). 


11 mai: Ziua Mănâncă ce-ți Dorești

12 mai: Ziua Odometrului 12 mai: Ziua Odometrului Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.