24 mai: Ziua Sparanghelului

 În fiecare an, pe 24 mai este marcată Ziua Sparanghelului, a unei plante erbacee originare din Asia, renumită pentru calitățile sale culinare și pentru proprietățile sale nutritive și terapeutice. 


Potrivit mărturiilor arheologice, sparanghelul a fost apreciat încă din Egiptul antic, de unde și-a croit calea spre regiuni din marea Mediteraneeană și Asia Mică.       

            

24 mai: Ziua Sparanghelului

Grecii și romanii antici îl foloseau ca jertfă adusă zeilor. Ei îl numeau cu cuvântul persan "asparag", devenit "aspharagos", cu semnificația de "lăstar". 


Sparanghelul a fost menționat de filosoful grec Teofrast, "părintele botanicii", Dioscorides și Galenus, precum și de Pliniu cel Bătrân în a sa "Istorie naturală". Întâia rețetă de preparare a sa a apărut în cea mai veche carte de bucate, a lui Apicius, intitulată "De recoquinaria". 


Proprietățile medicinale ale sparanghelului


Sparanghelul înglobează vitaminele A, C, E, K, B1, B2, B6, B9, minerale precum fosfor, potasiu, calciu, mangan, magneziu, fier, zinc, sodiu, seleniu, și se remarcă prin nivelul său scăzut de hidratați de carbon și calorii.


Grație mineralelor sale și asparigonei, un aminoacid, curăță rinichii, ficatul, intestinele, plămânii și pielea. Poate fi folosit ca hipoglicemiant, antidepresiv, iar vitamina B9 din el este importantă în reînnoirea și producția celulară.


Vitamina A și Manganul sunt benefice pentru rinichi, ligamente și piele, vitamina P (rutin) reduce îmbătrânirea celulelor corpului, împiedică hemoragiile, iar vitamina K are însușiri anticoagulante.


23 mai: Ziua Mondială a Broaștei Țestoase


Sparanghelul este, totodată, bogat în saponine, un tip de fotonutrienți având capacitatea de a reduce riscurile de cancer și a sprijini în menținerea tensiunii sanguine, regularizând zahărul din sânge și controlând nivelul de lipide din sânge.


Lucruri interesante despre sparanghel


- Sparanghelul are nevoie de 3 ani de la însămânțare până la recoltare, dar produce apoi vârfuri vreme de decenii.


- Fermierii moderni se bazează frecvent pe erbicide pentru a împiedică creșterea buruienilor din preajma sa, însă sarea gemă este o o variantă alternativă, străveche și mai sănătoasă a acestora.


- Mineralele și aminoacizii sparanghelului protejează ficatul, iar enzimele sale ajută la înlăturarea alcoolului și reduce excesele hormonale.


- În Bavaria, Germania, se află Muzeul European al Sparanghelului. 


24 mai: Ziua Mondială a Schizofreniei

24 mai: Ziua Sparanghelului 24 mai: Ziua Sparanghelului Reviewed by Diana Popescu on mai 23, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.