29 iunie: Ziua Internațională a Noroiului

 Ideea Zilei internaționale a Noroiului din 29 iunie s-a născut în 2008. Atunci un grup de copii care participau la Forumul Mondial pentru Îngrijirea și Educarea Copilăriei Timpurii au discutat despre obstacolele care-i împiedică pe mulți dintre cei mici să se bucure de simplul fapt de a se juca în/cu noroi, pornind de la lipsa de acces la haine suplimentare de înlocuire a celor care se murdăresc, furnizarea de apă și produse de curățare a lor, pământul uscat, nisipos, care nu este potrivit producerii de noroi, ori chiar a unor bariere culturale asociate cu curățenia. 


Printre cei care au inițiat acesta sărbătoare au fost Gillian McAuliffe, din Australia, și Bishnu Bhatta din Nepal. Colaborarea lor a inspirat alți educatori, copii și familii de pe tot globul, din Olanda până în Nepal și SUA, să celebreze Ziua Internațională a Noroiului pe 29 iunie. Indiferent de vârstă, rasă și religie, atunci când suntem acoperiți de noroi, arătăm la fel!    

             

29 iunie: Ziua Internațională a Noroiului


Eu, în copilărie, m-am desfătat cu bătăi cu bulgări de noroi pe malul Dunării!


Noroiul conține o bacterie microscopică numită Mycobacterium vaccai (M. vacca), care poate întări sistemul imunitar. Studiile au arătat că acei copii care sunt expuși noroiului de mici dezvoltă o mai mare toleranță inmunitara față de afecțiuni precum astma și alergiile. M. vacca poate, de asemeni, să contribuie la eliberarea de serotonină în creier, ceea ce scade nivelurile de stres și ne reglează starea de spirit. 


28 iunie: Ziua Tau


Există numeroase moduri de a sărbători Ziua Internațională a Noroiului, dar toate au ceva în comun: presupun să ne murdărim! Această zi poate fi distractivă îndeosebi pentru copii, fiindcă cui nu-i place mai mult decât lor să se murdărească?


Una dintre cele mai nostime și mai creative activități cu ocazia Zilei Internaționale a Noroiului, constă din modelarea de sculpturi din noroi. Cu prilejul acestei zile, unii oameni ajung chiar să-și folosescă piscina gonflabilă pentru a crea un fel de groapă de noroi care să permită o joacă, o distracție nemaipomenită! 


29 iunie: Ziua Internațională a Tropicelor

29 iunie: Ziua Internațională a Noroiului 29 iunie: Ziua Internațională a Noroiului Reviewed by Diana Popescu on iunie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.