29 iulie 2022: Ziua Anului Nou Islamic

 Ziua Anului Nou Islamic, cunoscută și ca cea a Anului Nou Arab sau a Anului Nou Hijri, are loc în prima zi din Muharram, cea dintâi lună din calendarul islamic. Primul an al acestui calendar a fost în anul gregorian 622, când Profetul Mahomed a migrat dinspre Mecca spre Medina, alături de tovarășii săi. Dacă în 2022 Ziua Anului Nou Islamic pică pe 29 iulie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 18 iulie, 2024 - 6 iulie, 2025 - 25 iunie, 2026 - 16 iunie. 


În calendarul islamic zilele încep odată cu apusul soarelui. Evenimentele din acesta pică în zile diferite în fiecare an, întrucât anul islamic este cu 11-12 zile mai scurt decât al nostru. Datorită ritualurilor și evenimentelor care marchează evenimentul, Muharran este cunoscută și ca luna amintirii, fiind sacră pentru musulmanii din toată lumea.        

  

29 iulie 2022: Ziua Anului Nou Islamic

                    

Cuvântul Hijri derivă din cel de "Hijira", însemnând "migrație". Cum spuneam, punctul de plecare a calendarului islamic este cel al migrării Profetului Mahomed de la Mecca în Medina în anul 622 d.Hr.


În Mecca și alte regiuni apropiate, musulmanii din secolul al VII-lea se confruntau cu persecuții religioase din cauza credinței lor. De aceea, s-a petrecut exodul lui Mahomed și al adepților lui spre orașul care, mai târziu va fi numit Medina, unde Mahomed a pus la punct o constituție care descria drepturile și responsabilitățile musulmanilor. Acest eveniment are o mare importanță în credința musulmanilor. 


Intreagă lună Muharram are o semnficație sacră. De exemplu, tot în luna Muharram se desfășoară Ashura, o sărbătoare marcând părăsirea arcei de către Noe și traversarea lui Moise și a oamenilor săi a Mării Roșii. 


28 iulie: Ziua Mondială a Conservării Naturii


Pentru musulmanii șiiți este, de asemeni, aniversarea morții nepotului lui Mahomed, Hussein. Ei comemorează evenimentul cu ceremonii de doliu. Șiiți, în special cei din Afganistan, Bahrain, India, Liban și Pakistan iau parte la parade de reamintire, numite "matam", în care oamenii se adună pe străzi bătându-și ritual piepturile. Pentru sunniți, Muharram este o vreme de întâmpinare a noului, cu rugăciuni și reflecții solemne. 


Repere din istoria Zilei Anului Nou Islamic


- 622 d.Hr.: Într-un eveniment cunoscut ca Hajri, Profetul își conduce oamenii departe de persecuția religioasă din Mecca spre Yathrib, Medina din prezent.


- 638 d.Hr.: Umar ibn Al-Khattab, tovarăș al lui Mahomed și al doilea calif adoptă Hijra ca punct de referință în calendarul islamic. 


- 2002: Arabia Saudită (având deja ajustate mijloacele de calcul ale calendarul său lunar de mai mulți ani), stabilește un sistem bazat pe observarea astronomică a fazelor lunii, în loc de confirmarea vizuală a lunii noi. 


29 iulie: Ziua Rujului

29 iulie 2022: Ziua Anului Nou Islamic 29 iulie 2022: Ziua Anului Nou Islamic Reviewed by Diana Popescu on iulie 28, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.