18 august: Ziua Ashura

 Ashura este o zi sfântă pentru musulmanii din întreaga lume, ce este celebrată în a zecea zi din luna Muharra, potrivit calendarului islamic. În anul 2022, Ashura pică pe 18 august. Musulmanii șiiți o consideră un punct culminant al Amintirii lui Muharram și al martiriului lui Husayn ibn Ali (ginerele profetului Mohamed) la bătălia de la Kerbala. 


Pentru suniți, Ashura este ziua în care Moise a postit pentru a-și arată gratitudinea pentru eliberarea israeliților. Unele orientări musulmane petrec ziua postind și meditând.


Cum spuneam, Ashura marchează incidentul tragic din bătălia de la Karbala, în care, în secolul al VII-lea, liderul revoluționar Husayn ibn Ali a fost omorât. Milioane de musulmani de pe tot globul respectă sărbătoarea Ashira pentru a-și reaminti de sacrificiul lui Husayn și poziția sa demnă în justiția socială. 

    

18 august: Ziua Ashura

Povestea s-a desfășurat după moartea profetului Mohamed din anul 632 d.Hr. După asta, urma să se hotărască cine va fi liderul și califul comunității musulmane, ceea ce a generat o dispută. Abu Bakr, tovarășul apropiat al profetului, a fost sprijinit de mai mulți musulmani în preluarea conducerii. Alții l-au văzut ca succesor de drept pe Ali, ginerele și vărul profetului. Indiferent dacă a fost sau nu calif, Ali este considerat de musulmanii șiiți primul lor imam, un lider numit divin. Fui și descendenții lui Ali ar fi fost astfel îndreptățiți să preai titlul. Șiiții au început, așadar, să-și vadă imamul ca adevăratul lider, indiferent de rangul de calif.


Când al doilea fiu al lui Ali, Husayn, a devenit imam, contradicțiile dintre acesta și calif s-au adâncit. Dinastia Umayyad a condus regatul islamic din 661 până în 750. Unul dintre califii acesteia, pe nume Yazid, i-a poruncit lui Husayn să-i jure supunere lui și califatului său în luna sfânta Muharram, în anul 680. Husayn nu i-a ascultat porunca, întrucât îl credea pe Yazid un conducător nedrept și nelegitim. 


Refuzul său a condus la o mare lupta în deșertul Karbala (Irak-ul din prezent) între forțele armate mai mici ale lui Husayn și oastea numeroasă a lui Yazid, care a durat 10 zile. Tribul lui Husayn includea surorile sale, cumnații săi, neveste, copii și alți oameni apropiați ca rudenie. 


Husayn și tovarășii săi au fost opriți și înconjurați la Karbala de soldații lui Yazid. În ziua Ashura, Husayn și oamenii lui și-au făcut rugăciunile finale din zori, anticipând soarta lor. În ciuda faptului că știau că vor muri, ostașii i-au rămas credincioși lui Husayn și cauzei sale. Bătălia de la Karbala a început la prânz. Dându-și seama că sacrificiul lor va înflăcăra revoluția, camarazii lui Husayn s-au luptat cu bravură. Au fost uciși unul câte unul, și numai Husayn a rămas, în cele din urmă, în viață.


Aprovizionarea cu hrană și apă a oamenilor lui Husayn fusese deja oprită. Groaznic de rănit și însetat, acesta nu s-a dat bătut. Spre seară, soldații lui Yazid l-au atacat din toate părțile și l-au omorât. 


Lucruri interesante despre Ashura


- Pentru suniți, Ashura este echivalentul islamic al lui Yom Hippur, marcând ziua în care Dumnezeu a despărțit apele mării Roșii pentru a-și salva poporul ales.


- Ashura se desfășoară în una din cele 4 luni sacre ale islamismului.


17 august: Ziua Magazinului de Mâna a Doua


- Data pentru Ashura rămâne aceeași (a zecea zi din luna Muharrani) în calendarul islamic, dar se schimbă în fiecare an pentru cei care urmează calendarul gregorian.


- Unii cred că postul din ziua Ashura curăță toate păcatele din anul anterior.


- Autoflagelarea este o practică adoptată de mulți musulmani (mai ales șiiți) în unele părți ale lumii, în amintirea sacrificiului lui Husayn. 


18 august: Ziua Pinot Noir

18 august: Ziua Ashura 18 august: Ziua Ashura Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.