24 septembrie: Ziua Internațională a Dantelei

 Ziua Internațională a Dantelei, sărbătorită anual, pe 24 septembrie, onorează această formă complexă de artă, utilizată de-a lungul anilor pentru o varietate de lucruri, de la îmbrăcămintea elegantă la obiecte decorative pentru casă, precum mileurile. 


Se crede că dantelă a apărut la începuturile secolului al XVI-lea. În 1627, artistul Frans Hals a pictat portretul lui Nicolaes Hasselaer, în care acesta purta un veștmânt negru cu un guler de dantelă.    



Este dificil de aflat originea exactă a dantelei, însă, la un moment dat, Venetie a fost considerată ca un centru important de negoț al acesteia. În jurul anilor 1550 a fost tipărit primul model cunoscut de dantelă. Apoi, în anii 1600, dantela de o înaltă calitate era confecționată în multe locuri din Europa. Femeile meșteșugite în crearea de textile s-au orientat spre producerea de dantele, transformând-o într-o nouă abilitate.   Dantela a fost apoi prezentă mereu în modă. În 1976, a fost formată Ghildă Dantelei. Pamela Nottingham a publicat cartea revoluționară "Tehnica dantelei de bobină" și și-au făcut apariția pernele dantelate din polistiren (câh!).


23 septembrie: Ziua de Apreciere a Roșcatelor / Roscaților


Un meșteșug care era performat inițial numai manual a dus către producția în serie a dantelei, când revoluția industrială începută în Marea Britanie a introdus mașinile de fabricare ale acesteia, spre finele secolului al XVIII-lea. Totodată, dantelele confecționate manual ajunse la vânzare în secolul al XX-lea i-au determinat pe mulți oameni să se dedice meșteșugirii lor, nu neapărat în scop financiar, cât ca un mijloc dedicat plăcerii, relaxării.


În 2011, ducesa de Cambridge și-a împodobit cu dantelă o extraordinară rochie de mireasă pentru nunta cu prințul Williams. În anii 2000, rochiile din dantelă au ajus să fie purtate de numeroase celebrități, cum ar fi Halsey și Kim Kardashian. 


24 septembrie: Ziua Punctuației

24 septembrie: Ziua Internațională a Dantelei 24 septembrie: Ziua Internațională a Dantelei Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.