9 septembrie: Ziua Internațională Sudoku

 Ziua Internațională Sudoku are loc, desigur, pe 9 septembrie (ziua a noua din a noua lună a anului). Entuziaștii Sudoku au observat, fără nici o îndoială, simbolismul datei. Obiectivul Sudoku este completarea unei grile cu 9 rânduri și 9 coloane, astfel încât fiecare rând și subgrilă de 3X3 să conțină toate cifrele de la 1 la 9.


În 1892, ziarul francez "La Siècle" a tipărit un joc asemănător cu Sudoku prin faptul că fiecare rând și fiecare coloană trebuiau să conțină toate numerele desemnate însă, spre deosebire de Sudoku, implica numere mai mari de 9 și le cerea rezolvatorilor abilități matematice și nu numai de logică. În anii următori, alte publicații franceze au preluat trend-ul cu jocuri similare, dar nici unul dintre ele nu era strict identic cu Sudoku. Popularitatea acestor jocuri a scăzut în perioada începerii primului război mondial.        

                                    

9 septembrie: Ziua Internațională Sudoku

În 1979, mărturii circumstanțiale îl indică pe arhitectul Howard Garns, din Indiana, SUA, ca publicând un puzzle inventat de el însuși (numit pe atunci "Number Place" / Locul Numărului) în "Dell Magazine", care avea să devină jocul pe care-l știm în prezent ca Sudoku. Garns, oricum, a încetat din viață fără a-și vedea creația ajungând o senzație internațională. Între timp, jocul a pus industria japoneză de puzzle pe foc, câștigându-și astfel numele de Sudoku, împreună cu o bază de fani de milioane de jucători devotați. În 1997, judecătorul Wayne Gould din Hong Kong a inventat un program de computer care putea crea puzzle-uri Sudoku unice. El a consacrat jocul într-o rubrică zilnică în ziarele din Marea Britanie și, curând, acesta a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume. 


8 septembrie: Ziua Star Trek


În zilele noastre, Sudoku este disponibil rapid prin aplicații de telefon și tipărit pe larg în ziare și magazine. Este subiectul multor filme documentare și show-uri de jocuri televizate.


În 2005, postul de televiziune "Chanell 4" a început să includă un Sudoku zilnic în teletextele sale, iar ghidul de programe "Radio Times" a inițiat prezentarea unui astfel de joc săptămânal cu o grilă de 16X16.


În 2013, Federația Mondială de Puzzle a întemeiat 9 septembrie ca Ziua Mondială Sudoku.


9 septembrie: Ziua Minunaților Trăzniți

9 septembrie: Ziua Internațională Sudoku 9 septembrie: Ziua Internațională Sudoku Reviewed by Diana Popescu on septembrie 08, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.