17 octombrie: Ziua Poeziei Negre

 Ziua Poeziei Negre este celebrată în fiecare an pe 17 octombrie, pentru a onora poeții talentați afro-americani atât din trecut, cât și din prezent. Această zi comemorează nașterea omului numit popular "părintele literaturii afro-americane", Jupiter Hammon, primul poet de culoare publicat în SUA.


În 1970, un muzican folk, Stanley A. Ransom, a propus ca 17 octombrie să fie dedicată celebrării culturii și literaturii negre. În 1985, a fost înființată Ziua Poeziei Negre.     

                        

17 octombrie: Ziua Poeziei Negre

Jupiter Hammon s-a născut în vremea sclaviei negrilor din America, pe 17 octombrie 1711, la Lloyd Manor, din Long Island. Stăpânii lui, familia Lloyd, i-a permis să primească ceva educație prin Societatea Bisericii Anglicane pentru Propagarea Evangheliei în Părți Străine. Hammon a profitat de această educație și a creat o poezie plină de metafore și simboluri, începând cu  1761, când avea aproape 50 de ani. 


16 octombrie: Ziua Mondială a Alergiei


Jupiter Hammon și-a publicat primul carte de poezie, intitulată  "Un gând de zi: Mântuirea de către Hristos prin Plângeri de Penitență". Ca un respectat predicator, poemele sale despre sclavie au avut o largă circulație. La 18 ani după asta, și-a publicat-o și pe a doua, "Cu adresă către Miss Phillis Wheatley". Weathley a fost prima femeie de culoare scriitor, iar Hammon a încurajat-o prin această scriere. 


Hammon a recunoscut nevoia de sprijin și încurajare a altor scriitori negri, în special într-o vreme când aceștia erau rareori ajutați de confrații lor, albi. În zilele noastre, în toată lumea, există artiști talentați de culoare care își mărturisesc experiențele în diferite forme, de la poezie scrisă, la rap și poezie vorbită. 


17 octombrie: Ziua Mondială a Traumatismului

17 octombrie: Ziua Poeziei Negre 17 octombrie: Ziua Poeziei Negre Reviewed by Diana Popescu on octombrie 16, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.