24 octombrie: Ziua Mondială a Poliomelitei

 Ziua Mondială a Poliomelitei, marcată an de an pe 24 octombrie, comemorează eforturile globale către un viitor lipsit de poliomelită și sacrificiile celor ce lucrează în prima linie de eradicare a poliomelitei din fiecare colț al pământului. Numită și paralizie infantilă, o boală infecțioasă virală acută, poliomelita este contagioasă din cauza ușurinței cu care poliovirusul specific acesteia se răspândește.


 Deși acest virus este în prezent mai rar din cuza intervențiilor moderne, poate afecta în continuare regiuni ale creierului care guvernează respirația, ceea ce duce uneori la moarte. Poliomelita nu are o terapie recunoscută și poate fi evitată numai prin vaccinare.   

                               

24 octombrie: Ziua Mondială a Poliomelitei

De mii de ani, ființele umane au fost infectate cu poliomelită. Un artefact egiptean din anii 1.400 î.Hr. înfățișează o persoană cu diformitate a unui membru asemănătoare celei determinate de poliomelită. În anii 1.800, poliomelita a părut să fie o boală relativ neobișnuită printre populația umană. Când alte boli, precum difteria, tifoida și tuberculoza erau în scădere la debutul anilor 1990, poliomelita a atins proporții pandemice în țări cu standarde de viață relativ bune. Cercetătorii cred că igiena îmbunătățită a rezultat în scăderea numărului cazurilor de poliomelită.


23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă


Potrivit unei ipoteze, în trecut, copiii erau mai expuși la poliomelită din pricina rezervelor de apă murdară. Dacă anticorpii materni sunt încă prezenți în sângele bebelușilor, sistemele lor imunitare pot ataca rapid poliovirusul și crea o imunitate pe termen lung. Dezvoltarea sistemelor sanitare a întârziat cu ani expunerea la poliomelită până când un copil își pierdea protecția maternă și era mult mai vulnerabil la o  formă severă de poliomelita. 


În 1994, emisfera occidentală a fost declarată eradicată de poliomelita grație vaccinării extensive. Rămân afectate de boală numai Afganistanul și Pakistanul, cu răspândiri ocazionale către alte națiuni. Campaniile de vaccinare sunt conduse agresiv pentru a se elimina ultimele urme reziduale. Drept rezultat, vaccinările sunt încă recomandate în toată lumea, în special pentru copii de sub cinci ani, care sunt mai vulnerabili la infecție. 


24 octombrie: Ziua Mondială a Dezvoltării Informaționale

24 octombrie: Ziua Mondială a Poliomelitei 24 octombrie: Ziua Mondială a Poliomelitei Reviewed by Diana Popescu on octombrie 23, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.