15 noiembrie: Ziua Scriitorului Întemnițat

 Având loc anual pe 15 noiembrie, Ziua Scriitorului Întemnițat crește conștientizarea despre cenzura, hărțuirea și persecuția scriitorilor și jurnaliștilor din întreaga lume. Cenzura rămâne o problema tot mai mare și zilele noastre, cu multe organizații guvernamentale spionându-și proprii cetățeni, îndeosebi critici fervenți ai guvernelor, protestatari și activiști politici. 


În unele țări, precum Rusia, libertatea presei este inexistentă, iar jurnalismul independent duce la detenții arbitrare. Organizațiile pentru drepturile omului și grupurile dedicate cuvântului liber distribuie materiale interzise în unele părți ale lumii. De asemeni, îndeamnă avocați, scriitori și reporteri pentru discutarea stării jurnalismului independent și libertății cuvântului. 

                 

15 noiembrie: Ziua Scriitorului Întemnițat

Ziua Scriitorului Întemnițat a debutat în 1981, fiind fondată de Comitetul Scriitorilor în Închisoare al PEN International, o asociație mondială de scriitori, înființată la Londra, în 1921, pentru a promova prietenia și cooperarea intelectuală dintre scriitori de oriunde.


De la introducerea acestei zile, PEN a utilizat celebrarea pentru eliberarea scriitorilor băgați pe nedrept în închisori, a militat pentru protecția jurnaliștilor și activiștilor, și a luptat pentru dreptate pentru oameni de litere care și-au dat viața, într-un ultim sacrificiu, în scopul prezervării vitorului. În ciuda amenințărilor, intimidărilor și supravegherii intruzive din partea autorităților statului, poeți, romancieri, eseiști, ziariști sunt onorați pe 15 noiembrie, pentru contribuțiile lor aduse libertății cuvântului și răspândirii adevărului. PEN coordonează activități în acest sens din mai multe de 100 de centre de pe tot globul.. 


În fiecare an, PEN listează câte cinci scriitori persecutați ori întemnițați de guvernele lor. Aceștia provin din multe părți ale lumii, dar sunt angajați constant în raportarea sau investigarea faptelor reale, implicând corupție, fărădelegi, violență, spionaj ilegal, mușamalizarea de abuzuri ale poliției și serviciilor secrete. 


14 noiembrie: Ziua Mondială a Orfanilor


În 2018, PEN s-a alăturat organizațiilor pentru drepturile omului și libertatea cuvântului în condamnarea uciderii jurnalistului Kamal Khashoggi la Consulatul Arabiei Saudite din Istambul. Prin directorul senior american al expresiei libere, PEN a făcut apel la autoritățile saudite să-l scoată la iveală pe Kamal Khashoggi și să rețină persoanele responsabile pentru uciderea sa. 


Repere din istoria Zilei Scriitorului Întemnițat


- 1717: Scriitorul și filosoful Voltaire este întemnițat pentru aproape un an la Bastilia, pentru scrierea unor poeme luând în ras familia regală.


- 2006: Programatorul și activistul politic Julian Assange începe Wikileaks, o platformă online de dezvăluiri senzaționale despre demersurile unor oameni politici din toată lumea.


- 2013: Edward Snowden relevă mii de documente secrete ale NSA jurnaliștilor, detaliind supravegherea ilegală și intruzivă a americanilor de către agențiile de spionaj.


- 2021: Documentul Panama,, "The International Consortium of Investigative Journalists" / "Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație" dă publicității 11,9 milioane de file conținând numele oamenilor de afaceri și politicienilor angajați în spălare de bani sau având averi ascunse în străinătate. 


15 noiembrie: Ziua lui Steve Irwin, "Vânătorul de crocodili"

15 noiembrie: Ziua Scriitorului Întemnițat 15 noiembrie: Ziua Scriitorului Întemnițat Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 14, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.