5 noiembrie: Ziua Mondială a Numbatului

 Ziua Mondială a Numbatului are loc an de an în prima sâmbătă din noiembrie. Dacă în 2022 se desfășoară pe 5 noiembrie, în anii următori este marcată astfel: 2023 - 4 noiembrie, 2024 - 5 noiembrie, 2025 - 1 noiembrie, 2026 - 7 noiembrie.


Numbatul sau furnicarul dungat este un marsupial insectivor care mănâncă aproape exclusiv termite. Considerată emblemă a faunei Australiei, această specie a fost odată răspândită în Australia Sudică, în prezent fiind limitată la numai câteva mici colonii din Australia de vest, cu o populație sălbatică estimată la mai puțin de 1.000 exemplare.        

                                        

5 noiembrie: Ziua Mondială a Numbatului

Ca specie în pericol de dispariție, este protejată de diferite programe de conservare. Recent, numbații au fost reintroduși în rezervații naturale îngrădite din Australia de sud și New South Wales. Cu ocazia Zilei Mondiale a Numbatului, grupuri de activiști încearcă să crească conștientizarea despre acest mamifer uimitor, și strâng fonduri pentru cercetarea și conservarea sa. 


Spre deosebire de multe alte marsupiale, numbatul duce o viață diurnă din cauza restricțiilor dietei sale specifice. Are cinci degete la labelor din față, și patru degete la cele din spate. Oricum, la fel ca alte mamifere care se hrănesc cu termite ori furnici, numbatul are o falcă degenerată, dinți nefuncționali și, deși poate mesteca, face arareori asta. 


Repere din istoria Zilei Mondiale a Numbatului


- Secolul al XIX-lea: Eliberarea deliberată de vulpi europene duce la decimarea întregii populații de numbați din Victoria, Australia de sud, și aproape toți numbații de pe acest continent rămân în zona vestică.


- 1980: O cercetare intensivă și un program de conservare sunt create pentru ajuta creșterea numărului de numbați.


- 2006: Voluntarii din "Proiectul Numbat" sprijină salvarea acestor marsupiale de la extincție prin conștientizare și strângeri de fonduri.


- 2020: Reintroducerea numbaților într-o rezervație naturală îngrădită începe în Parcul național Mallrs Clifs din New South Wales. 


Lucruri interesante despre numbat


- Își folosește simțul mirosului pentru a găsi galerii subpământene puțin adânci și nefortificate construite de termite între cuibul lor și locul lor de hrănire.


- Mănâncă 20.000 de termite zilnic. Numbatul adult petrece cea mai mare parte a timpului său în căutare de termite.


4 noiembrie: Ziua Stiloului


- În sezonul de împerechere, masculul și femela vocalizează prin producerea unor serii de clicuri ușoare.


- Sezonul de împerechere este în februarie și martie. Gestația durează 15 zile și, drept rezultat, se nasc patru pui.


- Animalul a fost descoperit în 1831 de o echipă de cercetători care a explorat Valea Avon din Australia, sub conducerea lui Robert Dale. 


5 noiembrie: Ziua Mondială de Conștientizare a Tsunami

5 noiembrie: Ziua Mondială a Numbatului 5 noiembrie: Ziua Mondială a Numbatului Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 04, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.