13 ianuarie: Ziua Difuzării Radio Publice

 Cu ocazia Zilei Difuzării Radio Publice, ce are loc an de an pe 13 ianuarie, lumea celebrează un tip special de tehnologie, radioul. Această zi onorează pe cei care au inventat radioul și au pus la punct difuzarea publică a emisiunilor acestuia.


Inventatorul și inginerul electrician Guglielmo Marconi a dovedit posibilitatea comunicării radio când a transmis și a receptat prima sa transmisie radio în 1895. 

                    

13 ianuarie: Ziua Difuzării Radio Publice

Companii private din Marea Britanie, Ungaria, Franța și alte țări au avut linii telefonice convenționale care transmiteau știri, muzică, teatru în direct, lecturi de ficțiuni, slujbe religioase, etc. Acest sistem a fost numit Electrophone în Marea Britanie, Telefon Hirmovedia în Ungaria și Theatrophone în Franța. 


Însă, primele sunete, semnale cu muzică orchestrală și voce, au fost auzite la radio în decembrie 1906, când experimentatorul canadian Reginald Fessenden a produs circa o oră de muzică și comentarii pentru oricine asculta radioul în Brant Rock, Massachusetts, SUA. În anii următori s-au făcut experiențe similare, dar nici una dintre ele nu a putut oferi o emisie continuă. 


Apoi, în New York, în 1910, o operă în direct, cu unii din cei mai renumiți cântăreți ai vremii, a fost transmisă de Metropolitan Opera House. Această a fost prima transmisie radio publică de succes din lume. 


12 ianuarie 2023: Ziua Greutate Sănătoasă, Înfățișare Sănătoasă


Pe la mijlocul secolului al XX-lea, fiecare țară a avut un sistem de transmitere radio care era, în cele mai multe cazuri, condus și operat de guverne.


Prin 1945, odată cu invenția televiziunii, radioul și influența sa s-au transformat. A rămas cel mai răspândit dispozitiv electronic pe plan global, dar s-a confruntat cu competitori din alte feluri de media socială, informațională și de divertisment. 


13 ianuarie: Ziua Pauzei pentru Poezie

13 ianuarie: Ziua Difuzării Radio Publice 13 ianuarie: Ziua Difuzării Radio Publice Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 12, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.