21 ianuarie: Ziua Mariachi

 Ziua Mariachi este sărbătorită an de an în Mexic și în întreaga lume pe 21 ianuarie pentru a se omagia acest tip de muzică, ce datează din secolul al XIX-lea. Își are originea în muzică populară din mai multe regiuni din vestul Mexicului. În această țară, cântăreții "mariachi" sunt extrem de apreciați la evenimente sociale precum petreceri de nuntă și de aniversări. Muzica Mariachi a depăsit granițele Mexicului, devenind prețuită în mai multe zone din America Latină și orașe majore din SUA, Canada și Europa.


Muzica Mariachi s-a dezvoltat că rezultat al impletirii dintre cea străină și cea indigenă. Cea mai timpurile mărturie despre ea apare într-o scrisoare a preotului Cosme Santa Anna, în 1852. În decursul celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, Mexicul central-vestic a fost asociat cu "fiesta" rurală sau "fandango", o formă de dans în doi. Cu acest prilej, fiecare mariachi, component al formatiei de mariachi, obișnuia să poarte o îmbrăcăminte țărănească specifică acelui meleag.  

             

21 ianuarie: Ziua muzica Mariachi

Abia după revoluția mexicană din 1910, astfel de cântăreți și-au permis să se îmbrace mai elegant. Ei au decis să se înveștmânteze într-un costum constând din pantaloni ornamentati, strânși pe picioare, o haină scurtă cu decorațiuni, o centură brodată, cizme înalte, un fel de papion mare și pălării cu boruri foarte largi (sombrero), în ceea ce reprezenta odată stilul de îmbrăcăminte al proprietarilor bogați de ferme (hacienda). 


Chiar dacă, mai întâi, cântăreții mariachi au performat funcțiuni oficiale, au devenit un simbol național în Mexic după revoluția din 1910. Începând cu administrația lui Alvaro Obregon, presedinții mexicani au făcut apel la muzica mariachi pentru evenimente politice importante. În 2011, UNESCO a declarat muzica mariachi ca o moștenire culturală intangibilă.


Originea cuvântului "mariachi" este nesigură, unii crezând că ar fi o formă a celui francez pentru "căsătorie". Acest tip de muzică a apărut și în filme precum "Desperado" cu Antonio Banderas, sau în pelicula de desene animate Disney "Coco" din 2017.


20 ianuarie: Ziua Camerei Video


Lucruri interesante despre mariachi


- Formațiile de marriachi nu au soliști principali, fiecare membru al acestora performând vocal de la un cântec la altul.


- Muzica mariachi a fost încorporată în ritualul sacru al slujbei din biserica romano-catolică.


- Membrii unei formații de mariachi constau, de obicei, din opt viorșiti, doi cântăreți la trompetă și un chitarist principal. 


- Istoric, numai bărbații pot face parte dintr-o trupă de mariachi dar, în prezent, au început să i se alăture și femei. 


21 ianuarie: Ziua de Apreciere a Veveriței


21 ianuarie: Ziua Mariachi 21 ianuarie: Ziua Mariachi Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.