29 ianuarie: Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză

 Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză de pe 29 ianuarie, este, an de an, una de apreciere a câinilor care acționează ca ochii și urechile stăpânilor lor. Devotamentul și abilitățile specifice ale acestor canine țin astfel de oameni, dizabilitați, în siguranță și îi sprijină să se comporte ca persoane întru totul funcționale.


Începând cu cel de-al doilea război mondial, câinii călăuză au fost utilizați în întreaga lume. Morris Frank este cel dintâi american nevăzător care a primit un câine călăuză, pe nume Buddy. Dorothy Harrison Eustis, crescător de câini locuind în Elveția a scris despre un câine călăuză văzut în Postdam, Germania, iar eseul său a apărut în publicația "Saturday Evening Post". Articolul avea drept subiect câini care erau învățați să fie urechile și ochii veteranilor din primul război mondial din Germania.   

    

29 ianuarie: Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză

De îndată ce a aflat despre povestea lui Eustis, Morris Frank i-a trimis o scrisoare în care a implorat-o să antreneze un câine pentru el. Eustis a fost de acord să îndeplinească cererea urgentă a lui Frank și l-a întâmpinat, apoi, în Elveția. După o perioadă de antrenament cu doi câini, Eustis și Frank au selectat cel mai bun câine din ei pentru a-și face treaba, iar Frank l-a numit Buddy. 


În 1928, Frank a sosit în New York, unde el și Buddy s-au găsit cu un viespar de reporteri. Apoi, Buddy s-a dovedit a fi fantastic în a-l ghida pe Frank prin străzile aglomerate de trafic și oameni. Când Frank a ajuns acasă, în siguranță, i-a trmis lui Eustis un mesaj prin care și-a exprimat fericirea. 


Școala și compania  pentru câini călăuză "See-Eye" (Ochiul văzător) a fost inițiată pe 29 ianuarie 1929, avându-i ca fondatori pe Frank și Eustes. Până în zilele noastre "See-Eye" a rămas cea mai sustenabilă școală de antrenare a câinilor călăuză. Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză celebrează începutul școlii See-eye și îi aniversează întemeierea.     


      28 ianuarie: Ziua Internațională a Reducerii Emisiilor de CO2


Lucruri interesante despre câinii călăuză              


- Mulți dintre ei sunt capabili să detecteze diverse impedimente pentru stăpânii lor înaintea acestora.


-   În pofida interzicerii sau restricționării animalelor în cafenele și alte spații publice, li se permite practic accesul oriunde merg în multe țări.


- Câinii călăuză se pensionează frecvent la vârsta de 10 ori 11 ani.


- Câinii călăuză sunt învățați să-și exprime cu nesupunere inteligența, ceea ce înseamnă că pot refuza să urmeze instrucțiuni periculoase pentru stăpânii lor dacă văd că există un risc pentru stăpânii lor pe care aceștia nu l-au luat în seama. 


- Numai 75% dintre câinii antrenați pentru sluba de călăuză reușesc să fie declarați competenți după antrenamentul lor. 


        29 ianuarie: Ziua Liber-Cugetătorilor 


29 ianuarie: Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză 29 ianuarie: Ziua de Aniversare a Câinelui Călăuză Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.