20 februarie: Ziua Cătușelor

 În mod ciudat, cătușele, un simbol al oprimării și constrângerii, au și ele odată pe an o zi rezervată celebrării. Această zi, de 20 februarie, corespunde cu data în care George A. Carrey, a primit în SUA un patent pentru a sa "cătușă ușoară și ajustabilă de tip clichet cu arc balansoar". Este o cătușă dezvoltată în 1912, fiind un model mult mai confortabil decât cele anterioare, folosit și în prezent pentru arestarea răufăcătorilor.


Ideea de a se folosi un obiect pentru a reține pe cineva a existat încă din Grecia antică. Crearea acestuia a fost, de fapt, consemnată chiar în mitologia grecească.    

                   

20  februarie: Ziua Cătușelor

Alte menționări ale unor dispozitive de reținere a oamenilor datează din secolul al IV-lea î.Hr., când armatele cartagineze le-au întrebuințat pentru prizonierii de război.


Oricum, asemeni altor invenții, cătușele au evoluat de-a lungul timpului și au fost produse din mai multe materiale înainte de a se ajunge la cel mai eficient design.


În 1780, Hiat Handcuff a devenit prima companie de manufacturare a cătușelor, dar abia în 1850 au fost confecționate stiluri diferite de astfel de dispozitive. Acest lucru s-a petrecut deoarece fărădelegile s-au înmulțit alarmant și nevoia de ele a escaladat. 


În acea vreme existau două tipuri: cătușele Bango și cătușele flexibile. Cele dintâi nu permiteau prizonierilor nici o mișcare, în vreme ce cele din urmă îngăduiau acestora să se miște ușor, să se facă mișcări necesare precum cele pentru a mânca sau a bea apă.


19 februarie: Ziua Mondială a Balenei


La sfârșitul secolului al XIX-lea, "snap" au devenit cele mai populare cătușe întrucât se închideau instantaneu (snap) pe încheieturile mâinilor suspecților sau criminalilor. 


Apoi, au apărut "Twister" ("răsucitoare"), cu o construcție compactă și care erau ușor de purtat. Primele cătușe ajustabile populare au fost produse de firma Tower, remarcabile prin sustenabilitate și siguranță. Acestea au fost create de John J. Tower, în 1865. 


20 februarie: Ziua Iubește-ți Animalul de Companie


20 februarie: Ziua Cătușelor 20  februarie: Ziua Cătușelor Reviewed by Diana Popescu on februarie 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.