11 martie: Evenimentul zilei - Rigoletto de Verdi

 Pe 11 martie 1851 a avut loc, la Veneția, premiera, cea dintâi reprezentație a operei Rigloletto a lui Giuseppe Verdi. Rigoletto este o operă în trei acte, cu un libret scris de Huguenot Protestant, bazându-se pe piesa de teatru a lui Vicot Hugo, "Le roi s'amuse". În ciuda unor probleme inițiale având de a face cu cenzorii austrieci care aveau sub control teatrele italiene din acea vreme, opera a avut un succes triumfător.


Rigoletto, cea de-a șasea lucrare a lui Verdi din acest domeniu muzical, este considerată pe larg a fi prima capodoperă operatică a acestuia din mijlocul spre finele carierei sale.            


11 martie: Evenimentul zilei - Rigoletto de Verdi

Povestea sa tragică se învârte în jurul imoralului duce de Mantua, a bufonului cocoșat al curții regale, Rigoletto, și a fiicei lui Rigoletto, Gilda. 


Titlul original al operei, "La maledizione" ("Blestemul") se referă la un blestem indus atât ducelui, cât și lui Rigoletto, de un curtean a cărui fiică fusese sedusă de duce cu încurajarea bufonului. 


Blestemul ajunge să se împlinească când Gilda se îndrăgostește de duce și își sacrifică viața pentru a o salva pe cea a lui Mantua de un asasin angajat de tatăl său. 


11 martie: Evenimentul zilei - Rigoletto de Verdi 11 martie: Evenimentul zilei - Rigoletto de Verdi Reviewed by Diana Popescu on martie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.