17 martie: Evenimentul zilei - Tratatul de la Bruxelles

 Tratatul de la Bruxelles, numit și Pactul Bruxelles, a fost cel de fondare a Uniunii Occidentale, între 1948 și până în 1954, când a fost îmbunătățit de Tratatul Bruxelles Modificat, și a servit ca tratat de fondare a Uniunii Europene Occidentale, până la finalizarea sa, în 2010.


Tratatul a sugerat organizarea cooperării militare, economice, sociale și culturale dintre statele membre, precum și o clauză de apărare reciprocă.      

          

17 martie: Evenimentul zilei - Tratatul de la Bruxelles

A fost semnat pe 17 martie 1948 de Belgia, Franța, Luxemburg, Olanda și Regatul Unit, membre ale Uniunii Occidentale, ca o extindere a Tratatului de la Dunwirk, care fusese semnat în anul anterior de Franța și Marea Britanie pentru a se apăra de posibile agresiuni ale Germaniei și URSS-ului, după finalizarea celui de-al doilea război mondial. 


Necesitatea de a se sprijini atașamentele din Tratatul Atlantic de Nord cu structuri corespunzătoare politice și militare a condus la crearea NATO (North Atlantic Treaty Organisation). În decembrie 1950, membrii tratatului de la Bruxelles au decis să transfere sediile, personalul și planurile Organizației de Apărare a Uniunii Occidentale către NATO, care a preluat responsabilitatea protejării Europei Occidentale. 


16 martie: Evenimentul zilei - Lansarea misiunii Gemini 8


17 martie: Evenimentul zilei - Tratatul de la Bruxelles 17 martie: Evenimentul zilei - Tratatul de la Bruxelles Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.