Mănușa: Simbol și semnificație

 Mănușa simbolizează adeseori însăși mâna, o parte a corpului care acționează și execută ordinele date de creier, reprezentând astfel puterea și protecția, precum și capacitatea de a folosi puteri acordate prin autoritatea regelui, împăratului.


Mănușa cavalerului este, de asemeni, vestită. Când era aruncată, provocarea semnificată de ea era de angajare într-o luptă trebuia obligatoriu să fie acceptat

ă. În secolele mai târzii, o lovitură peste față cu mănușă unui gentleman era o provocare la duel.                      

Mănușa: Simbol și semnificație

Pe de altă parte, mănușile sunt, frecvent, un simbol al unui statut înalt, al unor mâini "curate" și a îndepărtării de realitatea cotidiană. 


Ele sunt importante și în simbolismul masoneriei. Au fost, în acest sens, un dar al ucenicului către loja sa, mai târziu, fiind, în schimb, apoi, înmânate chiar ucenicului. În prezent, el primește o pereche de mănuși albe ca o reamintire a faptului că mâinile sale trebuie să rămână mereu nepătate. O a doua pereche de mănuși era dată ca o felicitare a "surorii" care era exclusă din munca lojei. Uneori, sunt înmânate trei perechi de mănuși: una pentru lucrul lojei, una de comemorare a inițierii sale și o pereche de mănuși de femeie cu porunca "Nu le lasă să acopere mâini impure, ori cele ale unei târfe".


Goethe a trimis mănușile de femeie ce-i fuseseră date de masonerie castei Charlotte von Stein. 


Obiceiuri similare erau practicate înainte de înființarea formală a masoneriei, fiind documentate din anul 1686. 


În zilele noastre, în masonerie, se pare că se zice: "Dă aceste mănuși albe femeii pentru care ai cel mai mare respect, celei pe care o vei face într-o zi, dacă nu ai făcut-o deja, partenera ta legiuită."


Mâna lui Dumnezeu: Simbol și semnificație

Mănușa: Simbol și semnificație Mănușa: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 24, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.