26 iunie: Ziua Mondială a Refrigerării

 Ziua Mondială a Refrigerării, marcată an de an pe 26 iunie, are scopul de a sărbători și aprecia sectorul refrigerării pentru capacitatea să de a ne face viețile mai bune. Primul frigider mecanic a fost creat cu mai mult de 300 de ani în urmă. Înainte de asta, oamenii își puteau păstra alimentele reci și la adăpost de bacterii numai în pivnițe și sub apă. 


Refrigerarea a schimbat, așadar, întru totul modul în care ființele umane își duc viața. Aceasta le-a asigurat confort, opțiuni mai bune de depozitare a hranei și băuturii, și a ajutat chiar la salvarea de vieți. Tehnica refrigerarii sprijină chirurgii să opereze în aer condiționat, ceea ce reduce posibilitatea infecțiilor cu bacterii. Totodată, această tehnică ne înlesnește să ne menținem sigure pentru consum alimentele și băuturile, chiar vreme de săptămâni, este utilizată pentru controlul temperaturii mediului ambient în spitale și chiar în sport.   

                               

26 iunie: Ziua Mondială a Refrigerării

Refrigerarea a fost necesară pentru oameni din timpuri străvechi. Chinezii obișnuiau să taie și să depoziteze gheață începând cu anii 1.000 î.Hr. Indienii și egiptenii țineau vase din lut cu apă afară, noaptea, pentru a forma gheață. 


În secolul al XVIII-lea, europenii înfășurau gheață sărată în flanelă și o păstrau sub pământ. 


25 iunie: Ziua Globală Beatles


Debutul refrigerării moderne a avut loc odată cu William Collen, care a observat tendința de răcire din procesul de evaporare în 1720. În 1825, Jacob Perkins, "părintele frigiderului", a primit primul patent pentru ciclul de compresie a vaporilor, care a folosit un amoniac lichid. Numele patentului sau a fost "Aparate și mijloace pentru producerea gheții și fluide de răcire". 


Popularitatea refrigerării a crescut impresionant în secolul al XIX-lea. A fost pe larg utilizată pentru berării și, apoi, în industria cărnii. Treptat, a devenit esențială pentru gospodării. 


Primul frigider cu diluție a fost inventat în 1965, la Universitatea din Manchester. 


26 iunie: Ziua Codului de Bare

26 iunie: Ziua Mondială a Refrigerării 26 iunie: Ziua Mondială a Refrigerării Reviewed by Diana Popescu on iunie 25, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.