27 iunie: Ziua Florii de Portocal

 Ziua Florii de Portocal, celebrată în fiecare an pe 27 iulie, onorează această uimitoare, minunată floare albă, utilizată și în hrană, parfumuri și variate alte aplicații din toată lumea. 


 Arborele de portocal, la fel ca cel de lămâi, este nativ din India și China, și a crescut vreme de secole pe pământuri uscate de soare. În prezent, este găsit în toate zonele mediteraneene, din Italia până în Spania, Maroc și Tunisia.         

                

27 iunie: Ziua Florii de Portocal

Conform  mitologiei, arborele de portocal simbolizează paradisul și dragostea, florile sale albe reprezintă puritatea, iar fructele sale, fertilitatea. Pasiunea pentru florile sale s-a răspândit în întreg imperiul otoman și a ajuns în Spania în secolul al IX-lea. 


Secole mai târziu, această plantă parfumată și-a făcut drum către Sicilia, și apoi Provence, fiind introdusă de cruciați. În Roma, florile de portocal au crescut în popularitate datorită soției unui nobil, care purta parfumul lor pretutindeni. 


Ajungând rapid la modă, această aromă a fost preluată de curtea regală franceză. Regele Ludovic al XIV-lea, care era pasionat de parfumuri de la o vârstă fragedă, a avut dureri serioase de cap din cauza acestora. Numai aroma ușoară și deosebită a florilor de portocale reușea să i le aline, orice alt parfum al unei alte plante fiind pentru el excesiv. Cu timpul, florile de portocal au ajuns în Anglia, unde lumea a ajuns să fie fermecată de mirosul lor. Miresele europene obișnuiau să-și împletească flori proaspete de portocal în părul lor înainte de nuntă. 


De când regina Victoria a purtat o cunună de flori de portocal la nuntă sa, acestea a ajuns să fie o emblemă a castității în acea perioadă, miresele regale fiind asociate cu acestea. S-a spus că regina Victoria era atât de îndrăgostită de aceste flori încât soțul ei, prințul Albert, i-a dăruit multe bijuterii având forma acestora de-a lungul anilor. 


26 iunie: Ziua Mondială a Refrigerării   


Acest lucru a influențat multe alte mirese din regalitate, care au purtat flori de portocal ca parte a rochiilor lor de nuntă, inclusiv regina Elizabeth! Exista chiar un model de porțelanuri englez Albert Regal numit "floare de portocal". Acest motiv a apărut și pe verighete, alte tipuri de porțelanuri și chiar mobilă. 


Spaniolii au introdus arborii de portocal în cele două Americi în secolul al XVI-lea, începând cu actualul stat american Florida. De altfel, începând cu 15 noiembrie 1909, floarea de portocal a devenit reprezentativă pentru statul Florida. 


27 iunie: Ziua Bingo


27 iunie: Ziua Florii de Portocal 27 iunie: Ziua Florii de Portocal Reviewed by Diana Popescu on iunie 26, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.