Nodul: Simbol și semnificație

 Nodul este un simbol asociat cu temele legării și dezlegării, reținerii și eliberării. Calitatea sa esențială este de a uni, a aduce alolalta, și astfel de a limita. Desfacerea unui nod semnifică eliberarea unei energii sau a unor oameni.


Imaginea tăierii unui nod s-a referit originar la o cale neconvențională, dar rapidă și directă către soluționarea a ceva, spre țelul cuiva, prin eliberarea de o oarecare îngrădire.


Cel mai vestit simbol de acest fel este nodul gordian, din capitala fortăreței frigiene Gordium, înglobând diverse curele înnodate elaborat, conectând oiștea legendarului car al regelui Dordis cu jugul acestuia. Este posibil ca acest nod să fi fost folosit în ceremonii religioase pentru a simboliza legătura dintre Axis Mundi (axa lumii) și fie pământul, fie cerurile. Conform tradiției, oricine reușea să dezlege acest nod urma să fie stăpânul lumii.

                              

Nodul: Simbol și semnificație

S-a spus că în iarna dintre anii 334 și 333 î.Hr., Alexandru cel Mare a tăiat, pur și simplu, acest nod cu sabia sa. "A tăia nodul gordian" a devenit astfel o expresie proverbială despre rezolvarea unei chestiuni printr-o acțiune de forță, pe care alții nu ar fi putut să o conceapă. 


În antichitate, se credea popular că strângerea unui nod nu numai că putea îngrădi demonii, ci și arunca o vraja de păstrare a unei persoane iubite. "Nodurile dragostei" , simbolizând o logodnă, nu "legau" pare-se la fel de mult ca un inel și, astfel puteau să fie desfăcute sau utilizate în situații în care căsătoria era imposibilă. 


Nodurile erau văzute ca obstacole în cazul nașterii unui copil: nimănui nu îi era permis să între în templul lui Juno Lacinia, zeița romană a nașterii, având vreo ceva înnodat asupra sa. Pliniu cel Bătrân a descris obiceiul că viitorul tată să înfășoare o curea sau o eșarfă în jurul soției sale însărcinate, spunându-i apoi, "Te-am legat și acum te eliberez", în scopul ca aceasta să aibă o naștere cât mai ușoară. 


În Grecia antică, multe statui ale zeilor erau legate astfel încât divinitățile sălășuind în acestea să nu părăsească statuile care le reprezentau. 


În lumea creștină romanică, ornamentația "împletiturii" era corelată cu noțiunea germanică de "noduri ale destinului" făcute de puterea divină. În arta anglo-saxonă, această putere era atribuită lui Hristos, singurul capabil să elibereze umanitatea de legături și încurcături terestre.


Nodurile au fost mult timp legate în straie pentru a apăra față de rău, astfel de noduri apărând și în sculpturi și lucrări în metal. Au fost îndeosebi obișnuite nodurile din hainele mirelui și miresei.


În lumea monastică, șnurul înnodat în jurul taliei călugărului simbolizează faptul că el este legat de jurămintele făcute; trei astfel de noduri se referă la sărăcie, celibat și supunere.


Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație


Se spunea că vrăjitoarele practicau o formă răutăcioasă de magie a nodului prin legarea (simbolică) de șnururi pe pantalonii bărbaților căsătoriți, atât de strâns încât aceștia nu erau capabili să le desfacă și să procreeze. 


Diverse simboluri egiptene se refereau la noduri, precum "lațul lui Isis" (asociat cu sângele zeiței), șnururi legate pentru a forma un inel sau un cerc ca simbol al eternității și, posibil, a crucii Ankh. Similar, cartușul oval înglobând hieroglife pentru numele faraonului poate fi considerat ca un șnur legat printr-un nod. 


În Alpi pot fi întâlnite ocazional noduri magice în sculpturi în piatră, noduri "fără sfârșit" ornamentale presupuse a intenționa să țină departe de drumeți spiritele rele. 


În hinduism, actele de devoțiune ale penitenților religioși sunt reprezentate prin noduri. În buddhism, "nodul mistic" una dintre cele "opt comori", simbolizează durata vieții spirituale, înțelepciunea și vigilența fără de sfârșit. 


În masonerie, nodurile, de exemplu cel din "coarda uniunii" semnifică natură obligatorie a îndatoririlor masonilor. 


Nodurile și împletiturile sunt de o mare importanță simbolică în China. Nodul fără sfârșit "p'an-chang" este un simbol buddhist numit și "nodul fericirii". Urmând tradiția indiana, este asemănător unui nod format din intestinele dușmanilor omorâți.


Nodurile în superstiții și magie


Nodul: Simbol și semnificație Nodul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.