21 iulie: 2023: Ziua Primei Predici a lui Buddha

 Ziua Primei Predici a lui Buddha pică anual în a patra zi din calendarul buthanez. Dacă în 2023 are loc pe 21 iulie, în următorii ani se desfășoară astfel: 2024 - 10  iulie, 2025 - 28 iulie, 2026 - 18 iulie. 


Prima Predică a lui Buddha, cunoscută oficial ca "Drupka Tshe Zhi", este o zi nelucrătoare în Buthan, ce comemorează aniversarea celei dintâi predici a lui Buddha în Parcul Căprioarelor din Isipatama, India, cu peste 2.500 de ani în urmă. Ceremonia marchează, totodată, crearea "sangha", o formă de calugărism buddhist.                                      


21 iulie: 2023: Ziua Primei Predici a lui Buddha

Născut în Lumbini,  India, Siddaharha Gautam a fost un membru al clanului aristocratc Shakya dn  vremea dinastiei Bimbarasana, conducătorul imperiului Magadha.  Potrivit poveștii, tânărul prinț a pornit într-o călătorie în afara zidurilor palatului său și, descoperind realitatea suferințelor de dincolo de luxul aristocratic, a renunțat  la locul său din societate și a adoptat un stil de viață ascetic. A început să călătorească de-a lungul Gangelui, pentru a-și răspândi mesajul despre "Calea de Mijloc".  După mulți ani de meditație și trăire din mila altora, se crede că a atins iluminarea, cunoașterea și înțelegerea ciclului vieții și morții, și modalitățile cum se poate duce "o viață mai bună'' de moderație.


20 iulie: Ziua Explorării Spațiale


În prima predică, intitulată "punerea în mișcare a roții Dharma", Gautama a vorbit despre cele "4 adevăruri nobile" (existența suferinței, cauza suferinței, cauze ce pun capăt suferinței și calea către eliminarea suferinței) și despre "calea nobilă înnoptită" (vederea dreaptă, gândul drept, vorbirea dreaptă, acțiunea dreaptă, traiul drept, efortul drept, starea mentală dreapt ăși concentrarea dreaptă). Prin urmărirea acestei căi, unei persoane i se permitea să să se desprindă de suferință și să ajungă la "nirvana".


După moartea să, Gautama a ajuns să fie cunoscut ca Buddha, adică "Cel iluminat". 


21 iulie: Ziua Invită o Maimuță la Prânz


21 iulie: 2023: Ziua Primei Predici a lui Buddha 21 iulie: 2023: Ziua Primei Predici a lui Buddha Reviewed by Diana Popescu on iulie 20, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.