23 august: Ziua Câinelui Orb

 Ziua Câinelui Orb, marcată an de an pe 23 august, este, desigur, una de apreciere a câinilor nevăzători. Câinii orbi sunt asemeni altor grupuri de animale sau oameni cu această dizabilitate. Sunt, în general, sănătoși și se pot comportă la fel de optim ca și câinii obișnuiți, cu excepția faptului că au handicapul de a nu-și putea folosi vederea. 


Sunt mulți factori care afectează și determină pierderea vederii câinilor, de la boli la o vârstă mai înaintată. Cel mai frecvent, câinii ajung să orbească din cauza unor afecțiuni medicale precum cataractă, glaucom, atrofie retinală progresivă și degenerare retinală produsă brusc.                       


23 august: Ziua Câinelui Orb

Istoria câinilor cuprinde mii de ani, scopul lor principal fiind mai întâi de ajutorare a oamenilor la vânat. De-a lungul timpului, au evoluat de la câini de vânătoare la animale de companie, ajutoare în armată și în poliție, și altele. Cele mai timpurii rămășițe de câine găsite au fost descoperite în Germania, acestea fiind vechi de 14.000 de ani și fiind aflate înmormântate cu un bărbat și o femeie, cauza morții lor părând să fie "răpciuga canină". 


Originea câinelui domestic nu poate fi discutată separat de evoluția sa generală și desprinderea sa de cea mai apropiată rudă, lupul. Studiile au arătat despre câini  că împărtășesc cu toții o moștenire comună de la un lup străvechi, acum dispărut, care a făcut parte dintr-o rasă diferită de cea a lupului actual. Strămoșul câinelui modern se crede că ar fi fost lupul din pleistocenul târziu.


22 august: Ziua Zânei Măseluță


Lucruri interesante despre câinii orbi


- Deși nu văd și au nevoie de mai multă îngrijire, acești câini sunt mai ușor adaptabili și nu sunt o povară pentru stăpânii lor. 


- Spre deosebire de oameni, care se focalizează foarte mult pe vederea lor, câinii orbi se pot descurcă mai ușor fără vedere și sunt la fel de ușor de antrenat ca și câinii care au vedere.


- Câinii se bazează pe mai mult decât simpla lor vedere, compensându-și-o cu auzul și mirosul .


- Orbirea nu este o cauză a depresiei la câini. Ei își pot duce vieți sănătoase și fericite la fel ca alți câini dacă primesc sprijinul de care au nevoie. 


- Câinii orbi pot păzi o casă atât cât au în regulă celelalte simțuri. 


23 august: Ziua Europeană de Amintire a Victimelor Stalinismului și Nazismului


23 august: Ziua Câinelui Orb  23 august: Ziua Câinelui Orb Reviewed by Diana Popescu on august 22, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.