Talerele: Simbol și semnificație

 Talerele balanței sunt importante simbolic nu numai în zodia Libra (Balanță), ci și ca un simbol general pentru justiția și proporția justă. În multe culturi sunt asociate cu sistemul judiciar, justiția pământeană sau zeița Justiției cu ochi acoperiți (ca o indicație că nu trebuie ori nu are cum să fie influențată). 


Potrivit doctrinelor etice ale pedepsirii și răsplătirii meritate din multe religii, există o curte de justiție și în viața de apoi, pentru a lua în considerare faptele noastre bune și rele din această viață, de exemplu, curtea de judecată egipteană a morților în care zeul Osiris, în prezența lui Maat, zeița justiției, cântărea inima fiecărei persoane care murise pentru a decide soarta acesteia în viață de apoi.    

           

Talerele: Simbol și semnificație

De asemeni, tibetanii și persanii credeau în curți de justiție de pe cealaltă lume examinând viețile duse pe pământ. În Grecia antică, se spunea că Zeus folosea talgerele balanței pentru a măsura sorțile muritorilor. 


În tradiția creștină, talgerele simbolizează mai cu seamă pe Hristos la marea judecată care va avea loc în ultima zi a omenirii și va determina dacă fiecare dintre noi este demn să meargă în paradisul cerurilor ori merită să se ducă spre chinurile iadului. 


Talerele vrăjitoarei din orașul suedez Qudewater au avut o importantă mai mult decât simbolică; ele erau utilizate pentru a se stabili dacă o persoană acuzată era ridicată în aer de diavol sau avea greutatea normală a unui muritor obișnuit. 


În interpretarea astrologică a stelelor și mișcării lor aparente, balanța este al șaptelea semn zodiacal; cei născuți sub acest semn se zice că sunt caracterizați de moderație, "deliberare", dreptate, armonie, temperament pașnic și ezitare, o serie de trăsături influențate de credința că numele prezice realitatea ("nomina sunt omina"). 


O balanță falsă este abominabilă în fața lui Dumnezeu, dar una dreapta, corectă, îi este pe plac: "Cumpăna înșelătoare este urâtă Domnului, dar cântăreala dreaptă Îi este plăcută" (Proverbe 11:1). 


În simbolismul masoneriei, un set de talgere de apă este însemnul celui de-al doilea maestru al lojei, astfel încât el să poată menține egalitatea în fiecare lojă, indiferent de rangul social. 


Sfârșitul lumii: Simbol și semnificație


Talerele: Simbol și semnificație Talerele: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.