Centaurii: Simbol și semnificație

 Centaurii sunt creaturi mitice, cu un corp de cal și având în locul gâtului cabalin partea superioară a unui trup uman masculin. Din antichitate, au fost văzuți ca întruchipări ale discordiei și tensiunii (interioare). 


Legenda lor se crede că a apărut ca rezultat al zăririi pentru întâia oară a nomazilor călare din stepele Asiei, având o înfățișare înspăimântătoare pentru locuitorii din țările mediteraneene. În mod asemănător, când nativii din America Centrală au văzut pentru prima dată conchistadorii sosiți pe spinările cailor, au crezut că sunt parte oameni, parte cai.                     


Centaurii: Simbol și semnificație

Centaurii, numiți totodată "hipocentauri", au fost adeseori portretizați în Grecia ca oponenți ai "Labith" (lapiților), un trib omenesc din munții Tesaliei. Centaurii beți ar fi încercat să răpească femei ale lapiților. Drept urmare, centaurii au ajuns să simbolizeze animalitatea, natura neîmblânzită și aservirea față de imboldurile primare, partea lor animală părând să fie numai parțial îmblânzită de cea umană. 


În textul "Physiologus" din antichitatea târzie, centaurii erau caracterizați ca eretici care cunoașteau doctrina creștină, dar nu o aplicau corespunzător, rămânând astfel în dezacord cu ei înșiși. În imagistica medievală, centaurul, deoarece nu reușise să-și înfrângă natura animală, era văzut în opoziție cu cavalerul nobil și era, de asemeni, considerat o întrupare a păcatului mândriei (Superbia).


Pe de altă parte, unor centauri le-au fost atribuite trăsături pozitive, în principal datorită asocierii lor strânse cu natura. Eroi ca Iason și Ahile au fost în tinerețe ucenici ai înțeleptului centaur Chiron, care i-a învățat despre ierburile medicinale. Planta "centaur" este numită astfel din cauza proprietăților sale vindecătoare care se spunea că au fost descoperite de Chiron. 


Chiron a renunțat la nemurirea sa pentru Prometeu și a fost, în consecință, transportat în ceruri, unde a devenit constelația Sagetatorului. În astrologie, cel de-al nouălea semn zodiacal, Săgetătorul este înfățișat ca un centaur trăgând o săgeată, un semn de foc. Se zice că cei născuți în această zodie sunt hotărâți, agresivi, tumultuoși și căutători ai luminii, energiei și puterii. 


Minotaurul: Legendă, simbol și semnificație


Centaurii: Simbol și semnificație Centaurii: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.