Păianjenul: Simbol și semnificație

 Păianjenul (în limba grecească, "arachne") este, în miturile multor popoare, o creatură simbolică cu asocieri negative. Câteodată a fost văzut ca un viclean "șarlatan", precum în povești frecvente ale poporului Amanzi din Africa vestică. 


Cele mai multe astfel de tradiții au început cu un simțământ de distanțare față de o viețuitoare în stare să împletească o pânză și să stea în așteptare pentru a paraliza muște și țânțari, și apoi să sugă din ele. 


În tradiția simbolică creștină, păianjenul este echivalentul "rău" al bunei albine. Păianjenul reprezintă adeseori imboldurile păcătoase care sug sângele omenirii.                                            


Păianjenul: Simbol și semnificație

Oricum, în tradiția populară, semnifică sufletul. Se credea că sufletele celor adormiți puteau să le părăsească trupurile sub forma unor păianjeni (sau, în altă versiune, Șopârle), pentru a se întoarce ulterior în acestea. 


"Vino în salonul meu", i-a zis păianjenul muștei": cele mai multe tradiții culturale conservă imaginea păianjenului ca o creatură înșelătoare în care nimeni nu se poate încrede vreodată. 


Totuși, în unele regiuni alpine din Europa centrală, păianjenul de grădină, din cauza crucii de pe spatele său, este considerat un simbol norocos și o viețuitoare sacră, care nu trebuie să fie omorâtă. 


Și în China antică, păianjenul era un semn al unui iminent noroc, de exemplu al întoarcerii acasă a "fiului risipitor". 


Păianjenul, împreună cu panza sa, a fost corelat cu așteptări fericite sosite din ceruri. 


În "Metamorfozele" lui Ovidiu, zeița Atena (în alte contexte, un model al dreptății) a fost descrisă ca fiind nemaipomenit de invidioasă pe abilitățile prințesei Arachne ca țesătoare. Când Atena a văzut că Arachne producea o tapiserie fără cusur înfățișând aventurile amoroase ale zeilor, una mai frumoasă decât putea crea zeița, a distrus acea tapiserie și a transformat mândra prințesă în creatura pe care o ura cel mai mult, un păianjen. Plină de neliniște, Arachne s-a târâit în adăposturile pânzei sale. 


Simbolul păianjenului în miturile şi legendele lumii


Păianjenul: Simbol și semnificație Păianjenul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 23, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.