Sfinxul: Simbol și semnificație (II)

 Sfinxul este desemnarea grecească a unei creaturi mitice cu corpul unui leu și cap omenesc, cunoscut îndeosebi prin sculptura monumentală egipteană de la Giz.


Contrar unor ipoteze fantastice care au circulat o vreme, sfinxul de la Giza nu datează din perioadele timpurii ale pământului. Este, de fapt, o întruchipare a faraonului Khafra (circa 2.600 î.Hr.), cu trupul lui simbolizând invincibilitatea sa ca "rege al animalelor", ce era presupus a indica superioritatea conducătorului față de restul rasei umane. 


Alți regi din Egiptul antic (de exemplu, Senusret al III-lea, Amenemhat al III-lea) au fost, de asemeni, portretizați în această formă; reginele egiptene erau înfățișate arareori în acest fel.         

                 

Sfinxul: Simbol și semnificație II

Sfinxul feminin din tradiția grecească își are originea într-un motiv din basme. 


Sfinxul a fost frecvent descris înnaripat, întotdeauna feminin, ca un fel de demon pândind la marginea drumurilor, provocând călătorii să-i soluționeze ghicitoarea și devorându-i pe cei care nu reușeau să facă asta, până când Oedip a avut ingeniozitatea de a-i rezolva  ghicitoarea. 


În acest fel, sfinxul a ajuns să simbolizeze enigma existenței umane, întrebarea existențială la care omenirea este provocată să răspundă. 


Sfinxul, cu zâmbetul său "misterior" a fost un simbol favorit al pictorilor și sculpturilor manieriști și baroci. 


Sfinxul: Simbol și semnificație (I)

Sfinxul: Simbol și semnificație (II) Sfinxul: Simbol și semnificație (II) Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.