Obeliscul: Simbol și semnificație

 Obeliscul (un cuvânt provenit din cel grecesc, însemnând "stâlp" pentru "gătit" sau "frigare") a fost un stâlp din piatră sculptat cu o mare importantă simbolică inițial în Egipt.


Se spunea că primul obelisc au fost ridicat în orașul On (în grecește, Heliopolis), în credința că a fost primul obiect atins de razele soarelui după ce a fost creată lumea. 


Astfel de monoliți, cu o conicitate pe patru laturi, aveau în vârf o piramidă ce era frecvent acoperită cu aur astfel încât să strălucească în lumina solară. 

                                                     

Obeliscul: Simbol și semnificație

Adeseori, obeliscurile erau amplasate în perechi ca piloni de intrare în temple, sau erau prezente individual în mijlocul spațiului din fața unui templu.


În Egiptul din zilele noastre, numai câteva obeliscuri se mai află în locul lor de origine. Multe dintre ele au fost luate în alte țări ca și curiozități, și 15 dintre acestea pot fi găsite în piețe din orașe europene și americane (notabil, la Paris, în piața de la Concorde). 


Cel mai mare obelisc, cântărind peste 1.000 de tone, nu a fost finalizat, și este amplasat într-o carieră din Aswan. Este imposibil de stabilit dacă cel dintâi obelisc a fost un simbol al fertilității masculine sau o reprezentare a axei lumii (axis mundi). 


Axis Mundi: Simbol și semnificație

Obeliscul: Simbol și semnificație Obeliscul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 03, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.