9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct

 Orașul armean Melitina a fost înecat cu sângele creștinilor la fel ca întreaga țară a Armeniei. Primul sânge vărsat în acest oraș a fost cel al Sfântului Polieuct, în anul 259, sub domnia lui Valerian.                                                                    


9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct

În Melitina erau doi prieteni ofițeri: Nearh și Polieuct. La porunca împăratului, cel dintâi, el însuși creștin, a fost trimis să-i persecute pe creștini. Nearh era pregătit pentru moarte dar avea o mare supărare, cea că nu reușise să-și convertească prietenul la adevărata credință. Atunci când Polieuct a aflat motivul preocupării lui Nearh, a jurat să se alăture creștinismului. În ziua următoare, Polieuct i-a povestit acest vis lui Nearh: Domnul Iisus îi apăruse într-o lumină strălucitoare, îi îndepărtase vechile lui haine și îl îmbrăcase în straie noi, lucitoare, și îl pusese pe un cal înaripat.


După asta, Polieuct a mers în oraș, a rupt în bucăți decretul împăratului privind torturarea creștinilor și a distrus multe statui ale idolilor. A fost schingiuit și condamnat la moarte. Când a fost adus la locul execuției, s-a uitat la Nearh în mijlocul mulțimii și a strigat, "Mântuiește-te pe tine însuți, dragul meu prieten! Amintește-ți de jurământul iubirii dintre noi doi!" Mai târziu, Sfântul Nearh a murit și el, în foc, ca mucenic pentru Hristos. 


8 ianuarie: Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul

9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct 9 ianuarie: Sfântul Mucenic Polieuct Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 09, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.