2 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei

 Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, născut în Galatia din Asia Micâ, a fost episcop al Chiriniei din Cipru. De-a lungul persecuțiilor împotriva creștinilor a păcătosului împărat Licinius (311-324), Sfântul Teodot l-a propăvăduit deschis pe Hristos, apelând la păgâni să-și abandoneze idolii și să se întorcă spre adevăratul Dumnezeu. 


Sabinus, guvernatorul Ciprului, a poruncit că Sfântul Teodot să fie arestat și adus la judecător. Când a auzit de acest ordin, sfântul nu a așteptat soldații trimiși după el, ci s-a dus imediat la guvernator, zicându-i, "Eu, cel pe care-l cauți, sunt aici. Am venit pentru a-l propâvâdui pe Hristos, Domnul meu". 

2 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei

Guvernatorul a pus că sfântul să fie bătut fără milă, agățat de un copac, sfâșiat cu instrumente ascuțite și apoi aruncat în temniță. Cinci zile mai târziu, Sfântul Teodot a fost adus la guvernator, care presupunea că după torturile sale, ar prefera mai curând să renunțe la Hristos decât să îndure noi suferințe. 


Oricum, Sfântul Teodot nu a încetat să vorbească despre Hristos. La început, a fost pus pe un grătar din fier, sub care s-a aprins un foc și, după aceea, i s-au înfipt cuie în picioare și a fost lăsat să meargă. Mulți au fost martori ai suferințelor mucenicului. Uimiți de rezistența sfântului și vorbirea sa inspirată divin, au ajuns să creadă în Hristos. Auzind asta, Sabinus a poruncit să se înceteze tortura și ca sfântul să fie readus în închisoare. 


În decursul domniei Sfântului împărat Constantin cel Mare (21 mai), a fost dată tuturor creștinilor libertatea de a-și mărturisi credința și, printre cei eliberați din temnițe, a fost Sfântul Teodot. Acesta s-a întors în Chirinia și, după doi ani în care a servit ca episcop, a adormit senin întru Domnul în preajma anului 326. 


1 martie: Sfânta Cuvioasă Muceniță Evdochia


2 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei 2 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Teodot, Episcopul Chiriniei Reviewed by Diana Popescu on martie 01, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.