31 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

 Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie a fost episcop al Gangrei din Paflagonia (Asia Mică). În anul 325 a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, la care a fost anatemizată erezia lui Arius.


În anul 326, când Sfântul Ipatie se întorcea de la Constantinopol spre Gangra, adepții schismatici Novatus și Felicisimus l-au atacat într-un loc pustiu. Ereticii au alergat către el cu săbii și sulițe, și l-au aruncat într-o mlaștină. Asemeni Sfântului Sfințit Mucenic Ștefan, Sfântul Ipatie s-a rugat pentru ucigașii săi.     

      

31 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei

O femeie a lovit sfântul în cap cu o piatră, omorându-l. Criminalii au ascuns trupul său într-o peșteră, unde l-a găsit un creștin care ținea paie acolo. Recunoscând corpul episcopului, s-a grăbit să ajungă la oraș pentru a da de știre despre asta, iar locuitorii din Gangra l-au înmormântat pioși pe iubitul arhipăstor. 


30 martie: Sfântul Cuvios Ioan Scărarul


31 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei 31 martie: Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei Reviewed by Diana Popescu on martie 30, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.