5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria

 

Sfântul Mucenic Conon s-a născut în Badine, un sat din apropierea oarasul Isauria din Asia Mică, ai cărui locuitori primiseră credința creștină del a  Apostolul Pavel. Din tinerețe, Sfântul Conon a fost protejat de Arhanghelul Mihai, care l-a ajutat în multe situații dificile din decursul vieții sale. 


La insistența părinților săi, Conon a fost logodit cu o fată pe nume Ana și, în noaptea nunții lor, el a convins-o că trebuiau să rămână virgini. A luat o lumânare, a pus-o sub un vas și și-a întrebat mireasa: "Ce este mai bun, lumina sau întunericul?" "Lumina", a răspuns ea.                               


5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria

Apoi, Conon i-a vorbit despre Hristos și despre cum viața spirituală era cu mult mai înaltă și de dorit decât cea fizică. Astfel, Conon și Ana au trăit împreună ca frate și soră. Mai târziu, Conon și-a adus soția și pe părinții ei la credința creștină. Tatăl lui, Sfântul Nestor, a încercat să aducă pe drumul cel bun idolatrii, dar aceștia i s-au opus, spunad că nu există alt Dumnezeu decât idolii. El a reușit să-i convertească și i-a pregătit să-și mărturisească credința în Hristos cu voce tare și să fie botezați. Drept rezultat, Sfântul Nestor a fost condamnat la moarte și a primit coroana de mucenic.


Puțin timp după aceea, soția lui Conon și părinții ei au murit, iar acesta s-a retras complet din viața lumească, devotându-se lucrărilor monahale de rugăciuni, postiri și contemplare divină. 


Prin grația lui Dumnezeu, sfântul a primit o atât de mare putere și autoritate asupra demonilor încât a fost capabil să le poruncească unora să lucreze pământul ogoarelor. Pe alții, i-a trimis protejeze fructele și, apoi, i-a închis în vase de lut, pe care le-a sigilat. A ascuns și a îngropat aceste vase în fundația casei sale. 


La bătrânețe, a primit darul de a face minuni. Prin propădvăduirea sa și minunile sale a convertit numeroși păgâni la Hristos. Când, în Isauria, a început o persecuție a creștinilor, Sfântul Conon a fost unul dintre primii care au avut de suferit. A fost torturat groaznic pentru că a refuzat să ofere sacrificii idolilor. Când locuitorii din Isauria au aflat de chinurile prin care trecea sfântul, au venit înarmați pentru a-l proteja. Temându-se de mânia oamenilor, schingiuitorii au fugit și salvatorii săi l-au găsit pe mucenic rănit și însângerat. Cei care erau bolnavi, s-au miruit pe ei înșiși cu sângele lui și au fost vindecați. Sfântul Conon s-a întristat pentru că nu fusese aflat vrednic pentru mucenicia în slujba Domnului. A trăit în Isauria încă doi ani, și a plecat la Dumnezeu în secolul al II-lea. 


După moartea sa, unii creștini au vrut să-i transforme casă într-o biserica. După ce au săpat în acest scop, au găsit vasele de lut conțînând spiritele rele. Când a fost deschis unul din ele, demonii au ieșit afară din acesta sub formă de foc. Clădirea s-a dărâmat, a ars, și nimeni nu a fost în stare să se apropie de acel loc până apusul soarelui. După o vreme, locul a fost eliberat de influența demonilor prin rugăciunile Sfântului Conon și cele ale creștinilor care trăiau acolo.


4 martie: Sfântul Cuvios Gherasim de la Iordan


5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria 5 martie: Sfântul Mucenic Conon din Isauria Reviewed by Diana Popescu on martie 04, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.