11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

 Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, un luminător al ortodoxiei române, este celebrat pe 11 aprilie pentru profunda sa spiritualitate, atașamentul de neclintit față de biserică și faptele sale de miluință. 


Născut la București, în secolul al XVIII-lea, într-o devotată familie creștină, a îmbrățișat viața monahală din tinerețe, fiind anterior atras de învățămintele bisericii și arătând o autentică înclinație spirituală, pentru ca mai târziu, să conducă mănăstirea Cernica către prosperitate spirituală și materială. Respectat pentru demersurile sale caritabile, sfântul înțelept a rămas un reper al al dedicării și umilinței în analele creștinismului ortodox.                                                            

11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului


Inițial, s-a alăturat mănăstirii Căldărușani, unde s-a cufundat în rugăciune, postire și practici ascetice. Recunoscându-se dedicarea și abilitatea spirituală a acestuia, a fost apoi numit episcop al Râmnicului, un rol pe care l-a acceptat cu umilință. A ajutat săracii și a fost întotdeauna gata să ofere sfaturi spirituale celor aflați la nevoie. 


Poate cea mai definitorie perioadă din viața sa a fost cea de conducere a mănăstirii Cernica. Sub călăuzirea sa, mănăstirea a înflorit atât material, cât și spiritual. S-a angajat în renovări semnificative și s-a asigurat că mănăstirea devine un centru pentru învățare și devoțiune spirituală. 


Dincolo de zidurile mănăstirii, Sfântul Calinic a fost cunoscut pentru faptele sale caritabile. 


Sfântul Calinic s-a odihnit întru Domnul în anul 1868. Recunoscând meritele sale, Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1950, fiind cel dintâi sfânt canonizat de aceasta. 


Moaștele Sfântului Calinic se găsesc la mănăstirea Cernica, care a rămas un important loc de pelerinaj, vizitat de credincioși pentru venerarea lor și căutarea ajutorului sfântului. 


10 aprilie: Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima


11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului 11 aprilie: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.