13 iulie: Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București
În fiecare an, pe 13 iulie, este marcată sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, acestea reprezentând cea mai prețioasă comoară a catedralei patriarhale din acest oraș.
Moaștele Sfântului au ajuns la București în decursul războiului ruso-turc din anii 1768-1774, ce s-a desfășurat și pe teritoriul românesc la sud de Dunăre. Atunci când generalul rus Petru Saltâcov a sosit cu armata sa în localitatea Basarabov, a poruncit ca moaștele Sfântului Dimitrie să fie luate din Rusia, astfel încât să nu fie pângărite de turci.
Când moaștele au trecut prin București, un negustor de origine româno-macedoniană, pe nume Hagi Dimitrie, precum și mitropolitul Grigorie al II-lea al Țării Românești i-au cerut generalului rus să le lase poporului român și mitropolitului țării, ca o compensație pentru numeroasele distrugeri și suferințe îndurate de români în război, mai ales că Sfântul Dimitrie era originar din Țara Românească.
12 iulie: Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița de la Muntele Athos
Evlavios, generalul a fost convins de argumentele lor și le-a inceplinit cererea. Drept urmare, moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou au fost amplasate cu mare onoare în catedrala mitropolitană din București pe 13 iulie 1774.
Mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev, unde este păstrată și în zilele noastre.
În acest fel, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Sfântul Dimitrie Basarabov a devenit protector al Bucureștiului și al întregii țări.
13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu