3 iulie: Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului
Comemorat pe 3 iulie, Sfântul Ierarh Anatolie, Patriarhul Constantinopolului, s-a născut la Alexandria în a doua jumătate a secolului al IV-lea, într-o vreme când mulți reprezentanți ai familiilor bizantine ilustre se străduiau cu ardoare să alujeasca Biserica lui Hristos, înarmați cu înțelepciunea filosofică grecească.
După ce a studiat filosofia, Sfântul Anatolie a fost hirotonisit diacon de Sfântul Chiril al Alexandriei (18 ianuarie). Sfântul Anatolie a fost prezent la al treilea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431 (9 septembrie), la care Sfinții Părinți au condamnat învățătura falsă a lui Nestorius.
Sfântul Anatolie a rămas diacon la Alexandria după moartea Sfântului Chiril (444), când Scaunul patriarhal de la Constantinopol a fost ocupat de Dioscor, un suporter al ereziei răspândite de Eutihie, care pretindea că natura divină din Hristos fusese absorbită întru totul de natura sa umană. Această învățătură a subminat baza învățăturii bisericii despre mântuirea omenirii. În anul 449, Dioscor și adepții săi au convocat un eretic "sinod al hoților" la Efes, cu sprijinul împăratului. Marele avocat al ortodoxiei, Sfântul Flavian, patriarhul Constantinopolului a fost astfel exilat.
Ales pe Scaunul patriarhal al Constantinopolului, Sfântul Anatolie a lucrat cu zel pentru refacerea purității ortodoxiei. În anul 450, la un Sinod local din Constantinopol, Sfântul a condamnat erezia lui Eutihie și Dioscor. Murind în exil, mărturisitorul Flavian a fost numărat printre Sfinți și moaștele sale au fost transferate în capitală.
În anul următor, 451, cu participarea activă patriarhului Anatolie, la Calcedon, s-a întrunit al patrulea Sinod Ecumenic. Aici, Părinții au afirmat dogma despre venerarea Domnului Iisus Hristos, "perfect în divinitate și perfect în umanitate, adevăratul Dumnezeu și adevăratul om, făcut cunoscut în două naturi fără a se întrepătrunde, fără a se schimba, în mod invizibil, inseparabil".
2 iulie: Sfântul Ierarh Ioan Maximovici
După o viață de luptă constantă împotriva ereziei și pentru adevăr, Sfântul Anatolie a murit în anul 458.
Sfântul Anatolie a adus o mare contribuție și comoară literară a bisericii ortodoxe. A compus imnuri liturgice pentru duminici, sărbători ale Domnului și mucenici (Sfântul Pantelimon vindecătorul, Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință, Sfântul Dimitrie din Tesalonic).
3 iulie: Sfântul Mucenic Iachint

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu