Scara: Simbol și semnificație
În lumea iudeo-creștină, scara este un simbol al legăturii dintre ceruri și pământ și al posibilitățîi ascensiunii în rai. În viziunea vestită din visul lui Iacob, îngerii se urcă și coboară pe o scară (Geneza 28:12), ca o expresie a comunicării continue dintre Dumnezeu și omenire.
Scările au apărut în descrieri naive ale ridicării la ceruri: înălțarea lui Hristos, cea a prorocului Ilie (înfățișat, în mod obișnuit, într-un car de foc), sau cea a sufletelor neprihănite.
Scările pot fi regăsite și în alegorii precum scara virtuțîi cu ale sale șapte trepte, mucenicia ca o scară spre ceruri sau scara ascetismului a cărui prima treaptă este dragonul păcatului, care trebuie să fie călcat în picioare.
În Bizanț, Maica Domnului era văzută ca o scară cerească pe care cobora Dumnezeu pentru a ajunge la păcătoși și prin care El îi abilita să atingă cerurile.
În contexte neecleziastice, filosofia este frecvent personificată ca una din "artele liberale", precum o scară. Aidoma lanțului, scara simbolizează și o conexiune cu sferele mai înalte.
De ce este cu ghinion să treci pe sub o scară?
În simbolismul masoneriei, "scara mistică" cu două rânduri de câte șapte trepte este, în Ritul Scoțian, simbolul celui de-al treizecilea grad. Aceste trepte sunt, într-o primă grupare, justiția, mila, umilința, loialitatea, munca, datoria și generozitatea și, în cealaltă, "artele liberale" din scolastica medievală: gramatica, retorica, logica, aritmetica, geometria, muzica și astronomia.
Scările pot fi identificate și în alte alegorii. Simbolul unei scări cu 7 trepte a făcut parte din cultul lui Mithras și, poate, cel al lui Orfeu.
În culturi neuropene, șamanii intrați în transă vorbeau despre urcarea pe o scară spirituală.
Scara din vise | Interpretare şi semnificaţie vise

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu