duminică, 5 octombrie 2008

Sarbatoarea Halloween.Origini si obiceiuri

Traditii din perioada celta

Halloween-ul provine din traditiile poporului celt.Celtii s-au inchegat ca societate in jurul anului 800 e.n.Ei erau localizati in Marea Britanie de astazi , in cea mai mare parte a Europei vestice si intr-o enclava izolata din Turcia actuala.Celtii aveau o sarbatoare majora la sfarsitul lunii octombrie , numita "Samhain", in cadrul careia celebrau sfarsitul verii.
Celtii credeau ca valul dintre aceasta lume si cea urmatoare devine mai subtire in acesta perioada a anului.Prietenii si rudele care murisera se reintorceau de "Samhain", avand sufletele inchise in trupurile unor animale , cel mai adesea in cel al unei pisici negre.Pisicile negre au ramas un simbol al Halloween-ului pana in zilele noastre.
La sarbatorirea recoltarii granelor recent incheiate , celtii ofereau zeilor ofrande de mancare.Adesea ei mergeau , se pare , din poarta in poarta , pentru a strange aceste daruri facute zeitatilor.Totodata tinerii cereau lemne si ustensile de aprins focul , pe care le adunau pe varful unui deal pentru a face focul traditional de "Samhain".Aceste doua vechi ritualuri pot sta la baza obiceiului din zilele noastre numit "trick or treating."
Samhain era o sarbatoare a focului.Focurile sacre erau aprinse pe varfurile dealurilor in onoarea zeilor.Orasenii culegeau bucatele de jar din focul 'de tabara' si il duceau acasa pentru a reaprinde focul in vetrele lor.Jarul era purtat intr-o coaja de gulie sau in alt obiect improvizat.Intrucat intoarcerea acasa in intuneric , atunci cand spiritele rele dadeau tarcoale , era considerata periculoasa , ei se imbracau in costume infricosatoare si sculptau figuri inspaimantatoare in suporturile pentru jar , tocmai pentru a alunga duhurile malefice din calea lor.Aici poate fi originea costumelor si a bostanilor taiati in forma unor fete rautacioase din zilele noastre.

Traditii dezvoltate din perioada celta pana astazi

-Obiceiul trick-or-treating ("da-ne sau iti facem o boacana") consta in cutreierarea caselor de catre copii imbracati im costume , care cer si carora li se impart dulciuri , bomboane ,prajituri.Obiceiul nu provine , dupa parerea unora ,din traditia celta , ci dintr-un obicei european numit "souling" (in engleza , "soul"=suflet).In ziua de 2 noiembrie (All Souls Day) , crestinii mergeau din sat in sat pentru a cere "soul cakes" ("prajituri de suflet"), bucati de paine cu stafide in forma de patrat.Cu cat mai multe astfel de prajituri primea o persoana , cu atat mai multe rugaciuni erau promise sa fie spuse pentru sufletul rudelor celor care le daruiau . Se creadea ca , dupa moarte , sufletele intarzie in purgatoriu , iar rugaciunile , facute chiar de catre persoane straine , puteau ajuta la ajungerea mai grabnica a sufletelor in rai.
-Jack-o'-lantern (Felinarul lui Jack) consta din purtarea in noaptea de Halloween a unor felinare cu figuri infricosatoare , confectionate din bostani. Termenul Jack-o'-lantern isi are originea in povestile populare irlandeze din secolul XVIII. Jack era un irlandez care il pacalise pe diavol sa se urce in varful unui mar , dupa care sculptase in coaja copacului simbolul crucii , impiedicandu-l astfel pe Satana sa mai coboare pe pamant.Datorita rautatii faptei lui , Jack nu a fost primit dupa moarte in rai , iar portile iadului ii erau inchise de catre diavolul ofensat de pacaleala lui.Astfel ca Jack a fost obligat sa cutreiere fara incetare pamantul .La un moment dat , induiosat de soarta omului ratacitor , Satana i-a daruit o bucata de jar pentru a-si lumina drumul in timpul noptii.Jack a amplasat jarul in coaja unui nap pe care tocmai il mancase.
-Merele sunt fructele asociate cu Halloween-ul.Ele erau simboluri asociate cu zeitatile feminine , cu nemurirea , invierea si cunoasterea.Motivul pentru care un mar este taiat in doua felii egale este acela de a scoate la iveala steaua in 5 colturi existenta la mijlocul fiecarei felii.Steaua in 5 colturi semnifica pentagrama , un simbol intalnit in mai multe credinte pagane.
Traditii populare de Halloween legate de mere :
1-Oamenii necasatoriti musca o bucata dintr-un mar pe care o pun sa salte in sus si in jos intr-o galeata cu apa sau o agata de o sfoara.Prima persoana care va face acest lucru va fi prima care se va casatori.
2-Curatarea cojii unui mar in fata unei oglinzi luminate de o lumanare poate provoca aparitia in oglinda a chipului viitorului /viitoarei sot/sotii.
3-Taierea unei unei panglici neintrerupte , cat mai lungi , din coaja unui mar poate sa iti releve cat de lunga iti va fi viata.(cu cat mai lunga panglica , cu atat mai lung firul vietii).

Origini crestine ale Halloween-ului

-Ziua tuturor sfintilor ( All Saints' Day ) a fost creata de papa Bonifaciu al VII-lea .Se pare ca se adunasera prea multi sfinti pentru a se putea aloca fiecaruia dintre ei o zi anume din an , asa ca a fost instaurata Ziua tuturor sfintilor , in care puteau fi celebrati sfintii care nu aveau o zi specifica in calendar.All Saints' Day era sarbatorita pe 13 mai , dar a fost apoi mutata pe data de 1 noiembrie de catre Papa Gregoriu , in anul 835.(Sa fie o simpla coincidenta corespondenta acestei zile cu cea a Samhain-ului ?)
-Initial Halloween-ul a fost numit All Hallows' Eve , in traducere "ajunul zilei tuturor sfintilor".All Hallows' Eve a fost scurtat in Hallowe'en , si apoi in Halloween.Satanistii au adoptat Hallowe'en drept una din cele 3 sarbatori principale de sezon (celelalte doua fiind Walpurgus Nacht (Noaptea valpurgiilor) pe 1 mai si "ziua de nastere satanista").
-All Souls' Day (Ziua tuturor sufletelor) a fost instaurata pe data de 2 noiembrie , pentru a celebra toti crestinii credinciosi care nu au devenit sfinti.Cele 3 zile , de la 31 octombrie pana pe 2 noiembrie , au fost numite Hallow Tide ("perioada sfanta ", in traducere libera).

Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in Blogul Dianei :

Superstitii de Halloween | Credinte si traditii 

Halloween -costumele anului 

Poezii de Halloween in limba engleza. Halloween Poetry

2 comentarii:

  1. dati cum se fac costume acasa

    RăspundeţiȘtergere
  2. CE nam inteles o iota...dar HALLOWEEN...supeeerrrrrr salbatoarea mea prefer......ata.....

    RăspundeţiȘtergere

Ai o parere ? Spune-mi-o si mie! Chiar daca permit comentarii anonime, orice adresari injuriose sau suburbane vor fi eliminate fara nici un fel de drept la replica! Chiar daca postezi ca anonim, da-ti, te rog, un nume sau un pseudonim, astfel incat alti oameni care comenteaza sa iti poata raspunde sau sa isi exprime o parere despre comentariul tau.