Hipopotamul: Simbol și semnificație

 Hipopotamul (în grecește, literal, "calul de râu") este un animal ierbivor masiv al mlaștinilor considerat odată a fi monstrul primordial, Behemot", care oamenii se așteptau să se întoarcă ca o bestie satanică, dușmănoasă, în cele din urmă zile ale pământului. 

Hipopotamul: Simbol și semnificație

În Biblie, Iov 40:15-24, se zice: "Uită-te la hipopotamul căruia i-am dat viaţă, ca şi ţie! El mănâncă iarbă ca boul. Uită-te ce tărie are în coapse şi ce putere are în muşchii pântecelui său! Îşi îndoaie coada tare ca un cedru şi vinele coapselor lui sunt întreţesute. Oasele lui sunt ca nişte ţevi de aramă, mădularele lui sunt ca nişte drugi de fier. El este cea mai mare dintre lucrările lui Dumnezeu. Cel ce l-a făcut l-a înzestrat cu o suliţă. El îşi găseşte hrană în munţi, unde se joacă toate fiarele câmpului. Se culcă sub lotus, în mijlocul trestiilor şi mlaştinilor. Desişul lotusului îl acoperă cu umbra lui, sălciile pârâului îl înconjoară. Dacă se întâmplă ca râul să iasă din matcă, el nu fuge: chiar de s-ar năpusti Iordanul în gâtlejul lui, el ar rămâne liniştit. Crezi că-l poţi prinde lovindu-l în faţă? Sau crezi că-i vei putea străpunge nasul cu ajutorul laţurilor?"


În Egiptul antic, hipopotamul era adeseori vânat cu un fel de harpon întrucât distrugea recoltele și era văzut ca au adept al lui Seth, aversarul și ucigașul lui Osiris. Burta să mare a sugerat, oricum, formă fizică a unei femei însărcinate și, astfel, a devenit un simbol pozitiv și, în cele din urmă, o divinitate.


"Ta-uret" (în limba greacă "Thoeris"), adică "cel mare", era un hipopotam stând pe picioarele din spate, cu sâni de femei susținuți de "Saloop" (o amuletă și un simbol al protecției). În această formă, figurine ale zeiței egiptene a hipopotamului erau amplasate pe paturile femeilor pe cale să nască. Influențele zeiței se extindeau în special către nașterea copiilor regali, care, înr-o zi, urmau să ajungă pe tron. 


În arta plastică creștină, hipopotamul a apărut frecvent în descrieri ale creării lumii animale. 


Cămila: Simbol și semnificație


Hipopotamul: Simbol și semnificație Hipopotamul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on mai 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.