Cămila: Simbol și semnificație

 Animal cunoscut prin natura sa lipsită de pretenții, care le-a înlesnit oamenilor traversarea deșerturilor și stepelor din Asia și Africa de Nord, cămila are un rol ambiguu în traditiile simbolice. Nu este, totuși, surprinzător că a devenit un simbol al moderației și sobrietății, și că Sfântul Augustin l-a văzut ca un simbol al creștinului umil, purtând pe umerii săi povara vieții, fără a se plânge.


Din cauza fizionomiei sale, cu ochii săi în care pare să se vadă un aer de superioritate, a ajuns, de asemeni, să simbolizeze aroganța și egoismul.   

        

Cămila: Simbol și semnificație

În Evul Mediu, pentru că accepta numai acele poveri pe care le putea purta cu adevărat, a ajuns să reprezinte "discretio" sau discernământul. Dar, pentru unii, mai puțin familiarizați cu acest animal, a fost un simbol al lenei.


Abilitatea sa de a îngenunchea cu "obediență" a fost caracterizată ca una pozitivă. În povestea magilor sosiți să-l întâlnească pe pruncul Iisus, cămila este descrisă cu un animal umil, de povară. O cămilă a început să vorbească în sprijinul sfinților mucenici doctori fără de arginți, Cosma și Damian, din Roma, pentru ca ei să fie îngropați împreună. Cu toate astea, diavolul ispititor s-a transformat înaintea sfântul cuvios Macarie Alexandrinul într-o "cămilă încărcată cu toate felurile de mâncăruri, rătăcind prin pustie, pe care văzând-o sfântul, că se apropie de dînsul şi cunoscând că este nălucire, a stat la rugăciune şi îndată a înghiţit pământul nălucirea aceea".


Porcul mistreț: Simbol și semnificație


Acest animal este pomenit și sub forma unei parabole în Matei 19: 24 : "Vă mai spun iarăşi că este mai uşor să treacă o cămilă prin urechea acului decât să intre un bogat în Împărăţia lui Dumnezeu.”


În Talmudul babilonian, o imagine similară este folosită cu referire la cei care reușesc să facă imposibilul, aceștia determinând "un elefant să treacă prin gaura unui ac". 


În simbolistica asiatică, cămila nu se remarcă printr-un loc special. O ocazie în care, totuși, apare este cea când se alătură bivolului, elefantului și tigrului de apă pentru a jeli moartea lui Gautama Buddha. 


Care este simbolul sufletului tău?


Cămila: Simbol și semnificație Cămila: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on aprilie 09, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.