Porcul mistreț: Simbol și semnificație

 Porcul mistreț, spre deosebire de cel domestic, este portretizat mai ales sub forma unui mascul, reprezentând astfel un animal agresiv, izbucnind fioros dintre tufișuri, fiind simbolul unui războinic lipsit de orice teamă. 


În mitologia norvegiană, atât zeița Freyja, cât și fratele sau, Freyr, sunt asociați cu porcul mistreț. Se spunea că Freyr călărea unul, cu frâie din aur. 


Războinicii purtau adeseori căști având forma unui cap de porc mistreț, iar în Grecia miceană, coifurile luptătorilor erau acoperite cu colți ai acestui animal. Pe de altă parte, în Grecia antică, porcul mistreț era pomenit ca  prada periculoasă a lui Hercule și ucigașul lui Adonis și Attis, dar și că atribut al zeiței Demetra și eroinei Atalanta. În Roma antică era un atribut al zeului războiului, Marte.     


Porcul mistreț: Simbol și semnificație

Statutul său ca simbol al curajului de neclintit pe câmpul de lupta explică prezența termenului Eber (în limba germană, "porc mistreț") în atât de multe nume de persoane și locuri germanice.


În heraldică, porcul mistreț simbolizează soldatul neînfricat și bine înarmat, care, în bătălie, se opune inamicului său cu cutezanță și nu gândește niciodată să dea bir cu fugiții.


Uimitor, în iconografia creștină, porcul mistreț este un simbol al lui Hristos, printr-o etimologie falsă care trasează originea Eber din Ibri, strămoșul evreilor, numit și Ibrim.


Care e diferenţa dintre găină şi porc? | Poveste cu tâlc


Este, totuși, în primul rând un simbol al sălbăticiei scăpate din frâu și al conducerii forțelor diabolice, precum în cazul tiranilor. Porcul mistreț a preluat asocieri simbolice simbolice pozitive când a căutat protecția față de vânători printre locuitori credincioși ai pădurii, în acest fel fiind corelat cu Sfântul Columban și Sfântul Aemilian. 


A fost un animal sacru pentru celți, acesta simbolizând și pentru ei forța și curajul militar. Imaginea sa a apărut frecvent pe coifurile și scuturile lor. Totodată, în ritualurile celtice, carnea de porc mistreț era îngropată la un loc cu morții, pentru a le insufla curaj în călătoria lor spre viața de apoi. 


Porcul în simboluri, superstiții și tradiții românești

Porcul mistreț: Simbol și semnificație Porcul mistreț: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.