Care e diferenţa dintre găină şi porc? | Poveste cu tâlc

"Dacă fratele tău va sărăci şi va ajunge la strâmtorare înaintea ta, ajută-l..." 
Leviticul 25:35 

Rabinul Yaakov din Dubnow aduna odată bani pentru cei săraci şi ajuns, în cele din urmă, la un om bogat vestit prin cârpoşenia sa. Rabinul a încercat să apeleze la simţul său de generozitate dând exemple despre membri mai puţin avuţi din comunitate care donaseră totuşi pentru nobila cauză.

poveste gaina si porc
Cu toate acestea, omul cel bogat a refuzat să dea vreun ajutor. A explicat chiar şi de ce nu făcea acest lucru. "Rabine, îţi spun un secret. Mi-am făcut testamentul, şi cea mai mare parte din averea mea va fi îndreptată pentru opere de caritate. Înţelegi, aşadar, de ce nu-ţi pot da nimic astăzi."

Yaakov i-a răspuns printr-o întrebare: "Ştii care este diferenţa dintre o găină şi un porc?"

Surprins de aceste cuvinte, bogătaşul a rămas amuţit.

Rabinul a continuat imperturbabil:

"Găina este o vieţuitoare mică, şi nu are prea multe de oferit. Ouăle ei sunt mici, cântărind numai câteva zeci de grame. Cu toate acestea, ţăranul are grijă de ea ca de propriul său copil. Chiar dacă fuge din coteţ şi face mizerie în casă, ţăranul nu i-ar face nici cel mai mic rău."

"Cu porcul este o cu totul altă poveste. Este un animal mare, ce furnizează zeci, dacă nu sute de kilograme de carne şi slănină. Ai putea gândi că un astfel de animal este foarte preţios. Totuşi, nimeni nu se poartă vreodată frumos cu porcul. Dacă îşi părăseşte cocina, este alungat înapoi cu o coadă de matură. Şi, dacă are îndrăzneala să pătrundă în casa ţăranului, capătă o bătaie pe nu o uită prea curând."

"Revin-o la subiect, rabine," i-a zis, nerăbdător, omul. "Care este motivul pentru care se face această deosebire?"

"Exact asta voiam acum să explic," a răspuns Yaakov. "Găina nu poate oferi multe, dar ceeea ce dă, dă cu bunăvoinţa în fiecare zi, atâta timp cât trăieşte. Porcul, pe de altă parte, are mult de oferit, dar dă numai după ce este mort."

Rabinul şi-a aţintit ochii către omul cel avar, "Acum spune-mi: care dintre cele două vieţuitoare este un dăruitor mai valoros?"

Sursă: Benno Heinemann - "The Maggid and His Parables" / "Învăţătorul şi parabolele sale" 


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

O poveste despre Ghandi, zahăr şi lume 

Iluzia lumii materiale | Poveste cu tâlc 

Cât de mari sunt lucrările Tale, Doamne | O poveste cu tâlc
Care e diferenţa dintre găină şi porc? | Poveste cu tâlc Care e diferenţa dintre găină şi porc? | Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on august 15, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.